dissabte, de juny 24, 2006

VMware vol tenir presència a la plataforma d'Apple

En una entrevista a un mitjà de comunicació en línia, el vicepresident de plataforma de productes de VMware revela que el programari de virtualització de la seva companyia ja s'està executant sobre Mac OS X, tot i que només als seus laboratoris.

Fins ara, VMware està disponible per a Windows i Linux, podent a més executar una sèrie de sistemes operatius per a la plataforma x86 com els diferents sabors de BSD o Solaris, i fins i tot ofereix suport per a plataformes de 64 bits. Malgrat tot, a la plataforma de virtualització líder del mercat li queda un front per atacar: el Mac OS X.

Anteriorment existia la dificultat de la plataforma hardware, doncs els xips PowerPC funcionen d'una forma molt diferent de com ho fan els xips compatibles amb la plataforma x86, malgrat que ja existien emuladors que permetien el funcionament de Windows en un Mac, i fins i tot del Mac OS X en un PC -tot i que amb un rendiment que deixava molt a desitjar-. El canvi de plataforma hardware realitzat per Apple abandonant la plataforma PowerPC i passant-se a la x86 facilita la creació de programari d'emulació que permeti executar Mac OS X sobre Windows.

Parallels, una altra companyia dedicada a aquest mateix segment, ja ha llançat un software de virtualització que permet als usuaris del Mac OS X l'execució de sistemes operatius corresponents a la plataforma PC, com ara Windows, Linux o eCommStation (l'antic OS/2), però la seva gamma de productes no permet encara l'execució de Mac OS X sobre Windows, el més buscat entre la comunitat de persones interessades en la virtualització.

En una entrevista concedida a Virtualization.info, Raghu Raghuram (vicepresident de plataforma de productes de VMware) fou preguntat sobre la disponibilitat dels seus productes per a Mac OS X, al què va respondre que aquests ja s'estan provant en laboratori. Textualment, va afirmar que ja disposen de VMware executant-se sobre Mac OS X, però no va entrar en més detalls sobre el tema.

L'interès de VMware en la plataforma d'Apple és probable que hagi augmentat des de l'anunci de canvi de plataforma hardware, i el mateix Raghuram així ho afirma a l'entrevista: "amb Apple migrant a processadors basats en x86, les capacitats de virtualització de forma provada i robusta per als usuaris d'Apple constitueixen una oportunitat interessant".

Raghuram no va donar més dades com per exemple dates de sortida al mercat ni possibilitat que en un futur el seu programari per a Windows i/o Linux també pugui executar el Mac OS X en les esmentades plataformes, ni tampoc l'entrevistador li va preguntar sobre això. A la resta de l'entrevista, el vicepresident de plataforma de productes de VMware va afirmar que la seva companyia oferirà algun tipus de suport per a les màquines virtuals creades amb Virtual PC, el programari de virtualització de Microsoft, i va parlar sobre els seus actuals productes i fet que suposa l'adquisició d'Akimbi.

Més informació:

virtualization.info: Interview: virtualization.info interviews Raghu Raghuram
http://www.virtualization.info/2006/06/interview-virtualizationinfo.html