dimecres, de juny 14, 2006

Microsoft disponibilitza beta 2 de Windows Vista

Està oberta a tothom, no necessita una clau per activar-lo, però expira l'1 de juny del 2007.

Després d'alliberar la segona beta del seu proper sistema operatiu només per a professionals del sector informàtic a través de les seves xarxes MSDN (Microsoft Developer Network) i TechNet, ara la companyia de Redmond la fa disponible a tots els usuaris en forma d'imatge ISO per a DVD de lliure descàrrega. Per accedir a aquesta beta pública no cal passar pel programa de validació de Windows original, ni complir qualsevol altre requisit.

Una de les utilitats d'aquesta beta 2 de Windows Vista consisteix en provar si el nostre ordinador "aguantarà" l'execució del sistema operatiu, ja que si bé en un principi es preveia que el maquinari mínim necessari per a executar-lo seria més o menys el mateix que el Windows XP, aquests requeriments semblen haver variat, per la qual cosa es fa indispensable testejar la nostra màquina. Per a això, aquesta beta 2 inclou Windows Vista Upgrade Advisor, una petita aplicació que es pot executar en un equip amb Windows XP i que després d'escanejar la màquina, proporciona un informe fàcil d'entendre sobre els components de maquinari del sistema, les seves possibles incompatibilitats amb Windows Vista, i la forma de resoldre-les. Aquest programari es pot descarregar independentment de la descàrrega principal de Windows Vista beta 2.

Vista s'adapta a cada PC en funció de la potència del seu maquinari, de forma que Microsoft ha dividit les màquines en dues categories en funció de la seva potència per a executar el nou sistema operatiu: Vista Capable PC i Vista Premium Ready PC. Els primers executen les funcionalitats bàsiques del sistema, com ara la interfície gràfica sense tots els afegits visuals que pot oferir un PC de la categoria Premium.

El procés d'instal·lació, tal i com ja passava en versions de test anteriors del sistema, arrenca directament a l'entorn gràfic, sense passar per una fase en mode text com teníem amb Windows XP. Els assistents d'instal·lació han estat simplificats al màxim per tal de facilitar el procés a les persones amb menys coneixements informàtics.

La popular interfície gràfica que veiem des del Windows 95, amb la barra d'eines a la part inferior de la pantalla i el botó d'Inici a la banda esquerra de l'esmentada barra, no pateix grans canvis significatius, per la qual cosa un usuari amb experiència en versions anteriors del Windows no es sentirà perdut, però sí s'optimitzen alguns aspectes com la rapidesa amb la qual es desplega el menú d'Inici.

Windows Vista introduirà una nova arquitectura gràfica per a la seva interfície, anomenada Aero, i que permetrà optimitzar el rendiment visual del sistema en funció de la potència de la tarja gràfica de la màquina. Així, per exemple, en una màquina amb tarja de vídeo d'última generació, Aero mostrarà una sèrie de components i efectes com ara vores de finestra translúcides, que podran no estar presents en altres màquines amb gràfica menys potent.

Les recerques semblen haver-se convertit en l'obsessió de les principals companyies informàtiques, doncs el nou menú d'Inici del Windows (en el qual es canvia també la forma de presentar les aplicacions) inclou un cercador en local, és a dir, un quadre de text en el qual introduir criteris de cerca que hauran de complir els fitxers que vulguem localitzar. L'objectiu d'aquest quadre, a més de ser pràctic per a l'usuari, sembla fer-li ombra a Google en les recerques per al desktop local.

S'han introduït novetats en la forma de treballar amb finestres, com per exemple els thubnails (imatges en petit) del contingut de cada finestra que tenim plegada sobre la barra d'eines, i que es mostraran en passar sobre el corresponent botó. La combinació Alt+tabulador també ens mostra imatges en petit del contingut de les finestres.

Les capacitats gràfiques avançades també permeten rotar les finestres en certa mesura, acostant-se lleugerament al que fa l'entorn Looking Glass de Sun Microsystems.

En aquesta edició beta 2 de Windows Vista s'hi inclou també la famosa Sidebar, una barra vertical que es posiciona a la banda dreta de la pantalla i que aglutina diferents widgets amb funcions específiques. Tot i això, aquest element no ve activat per defecte, i sembla que la seva importància dins del sistema ha disminuït en els plans de Microsoft.

Més informació:

Windows Vista Home Page
http://www.microsoft.com/windowsvista/default.aspx

Review molt completa de Windows Vista Beta 2 realitzada per Arstechnica
http://arstechnica.com/reviews/os/vistab2.ars