dimarts, de juny 13, 2006

Google Browser Sync: amb els vostres preferits a tot arreu

La nova eina gratuïta de Google permet disposar de les dades del nostre navegador web en qualsevol sistema que usem.

Molts internautes volen poder portar els seus preferits i altres dades de sessió dels seus ordinadors allà on vagin. És quelcom que a la pràctica es realitza bolcant els preferits a un fitxer HTML i recuperant-los des de la màquina a la qual estiguem treballant en cada moment, ja sigui mitjançant la importació del fitxer HTML als preferits del navegador amb el qual treballem, o bé amb l'obertura directa d'aquest fitxer com si d'una plana web més es tractés.

Google, des del seu laboratori d'investigació, ha trobat una solució molt més efectiva, que ens permet a més disposar de molt més que simplement els nostres preferits; sota el nom de Google Browser Sync es troba una extensió del navegador web Firefox que ens permet disposar en qualsevol màquina dels nostres preferits, historial de navegació, cookies persistents, finestres, pestanyes i claus d'accés desades.

El format d'aquesta aplicació és una extensió XPI del navegador, que en ser multiplataforma permet el seu ús sota qualsevol versió de Firefox a partir de la 1.5 en qualsevol sistema operatiu per al qual aquest hagi estat portat (Windows, Linux, Mac OS X, Solaris,...). La instal·lació i el seu ús són altament simples. L 'únic element indispensable serà disposar d'un "Google Account", que és on es desaran les nostres dades per sincronitzar entre diversos navegadors diferents. Per a crear un compte en Google Accounts en cas de no disposar-ne d'un, podem anar a

Google Accounts
https://www.google.com/accounts/ManageAccount

Un cop instal·lada l'extensió, podrem indicar-li els elements a guardar en els servidors de Google i que posteriorment podran ser recuperats des de qualsevol màquina que disposi d'aquesta extensió instal·lada. La forma de funcionament consisteix en crear una "imatge" de l'estat del navegador en el moment que vulguem, de forma que puguem recuperar l'esmentada imatge en qualsevol màquina.

L'ús de Google Browser Sync podrà ser especialment pràctic per a persones que canvien molt de màquina i que treballen en entorns com ara cibercafès. Els problemes de privacitat són fàcilment resolubles si no guardem contrasenyes o cookies. Tot i això la pròpia Google no recomana el seu ús en ordinadors que siguin compartits amb altres usuaris, pel què la decisió final de si usar-lo o no queda en mans de cadascun de nosaltres.

Més informació:

Google Browser Sync
http://www.google.com/tools/firefox/browsersync/index.html