dimarts, de juny 06, 2006

Microsoft introduirà canvis en Windows Vista i Office 2007 per tal d'evitar un contenciós legal amb Adobe

La companyia de Bill Gates es mostra convençuda de què Adobe anirà als tribunals, però intentarà evitar-ho eliminant la possibilitat de gravar documents directament als formats PDF i XPS.

Microsoft ha introduït una nova funcionalitat a l'Office 2007 que permet desar els documents en format PDF, una de les opcions més demanades pels usuaris de la seva suite ofimàtica segons la companyia. A més, la companyia de Redmond també ha introduït en el nou Office i en el seu futur Windows Vista un nou format de paper digital, l'anomenat XPS, que intenta competir amb el PDF d'Adobe.

Això sembla que no li ha fet gaire gràcia a la companyia fabricant del famós Acrobat Reader, que ha sol·licitat a Microsoft que retiri aquesta funcionalitat del seu paquet ofimàtic, o bé que la faci pagar als seus usuaris. Sota el que aparentment és simplement una guerra comercial es pot amagar en realitat una contesa per a tenir l'estàndard regnant en el món dels documents electrònics.

Tot el tema s'ha destapat després de què ambdues companyies negociessin durant els darrers mesos per evitar haver d'anar davant dels tribunals. Aquesta setmana passada les converses es van trencar sense haver arribat a cap punt d'acord, per la qual cosa Microsoft ha decidit de forma unilateral introduir canvis en els seus dos propers productes per tal de calmar a Adobe.

Els canvis són simples: s'eliminaran les opcions de desar com a PDF i com a XPS que vénen de sèrie amb l'Office 2007, i es disponibilitzaran només com a plug-in per a descàrrega dels usuaris. Les opcions per a imprimir a un document XPS que havia de tenir Windows Vista també seran eliminades, malgrat que el subsistema per a gestió de documents en l'esmentat format encara es trobarà en Vista. Els integradors de sistemes i fabricants d'ordinadors que treballin amb el sistema operatiu de Microsoft podrien incloure o no les funcionalitats de treball amb documents XPS segons volguessin. Amb això, Microsoft espera apaivagar prou a Adobe com per a què aquesta darrera no recorri a la justícia.

Tot i això, la companyia de Bill Gates afirma que ha de tenir dret a incloure l'opció de guardar un document en el format PDF en els seus productes ja que aquesta es troba disponible en la competència.

Efectivament, OpenOffice inclou la possibilitat d'exportar un document al format d'Adobe de forma nativa, no havent de recórrer a la instal·lació d'aplicacions de terceres parts i a l'ús d'impressores virtuals. També el sistema operatiu Mac OS X es basa en la tecnologia PDF, permetent a totes les aplicacions que corren sobre ell imprimir un fitxer a l'esmentat format.