dimecres, de maig 31, 2006

Sentència judicial a Califòrnia equipara als Bloggers amb els periodistes

La resolució d'una causa judicial en la què Apple havia denunciat a un grup de Bloggers per a què revelessin les fonts en les quals basaven les seves informacions s'ha girat contra la companyia de Cupertino, donant de pas el primer reconeixement jurídic a l'etèria entitat dels bloggers.

Una cosa que ha caracteritzat des de sempre a Apple és el secretisme amb el qual desenvolupa els seus productes. No hauria de ser per tant estrany que a la companyia de Steve Jobs no agradin els rumors que a través d'Internet bolquen tota mena de persones sobre els seus futurs productes, siguin aquests certs o falsos. El fenomen dels weblogs ha contribuït notablement a augmentar el nombre de xafarderies, rumors, informacions i desinformacions que a la Xarxa corren sobre Apple i els seus productes, degut a l'augment del nombre d'escriptors. I ha arribat un punt en el què Apple no ha pogut més.

El tema era important, doncs la filtració que ha donat lloc a la causa legal -sobre un projecte relacionat amb la música digital i conegut amb el nom en clau "d'Asteroid" que posteriorment va resultar ser GarageBand- podria procedir d'un treballador de la mateixa Apple que hauria donat detalls sobre l'abans esmentat projecte a un grup de Bloggers. Aquesta filtració va passar en el 2004.

Gelosa de la intimitat dels seus projectes, la companyia de Cupertino va denunciar als bloggers implicats i als seus proveïdors de servei (ISP's), aquests darrers per a què lliuressin el contingut dels missatges de correu electrònic creuats entre els bloggers i la seva font. L'Electronic Frontier Foundation (EFF), organització molt coneguda per la seva defensa dels ciberdrets, va prendre cartes en l'afer a favor de la part defensora.

Una sentència espectacular

La resolució del cas, emesa fa pocs dies, és poc menys que espectacular pel què fa al tracte ofert als bloggers, als quals se'ls equipara amb els periodistes en el que respecta a llibertat d'expressió (protegida per la primera esmena de la constitució nord-americana) i protecció de les fonts.

Els jutges van un pas més enllà, reconeixent els weblogs com un format més per a publicar informació, cosa lògica i deduïble de la primera conclusió.

A partir d'ara, i almenys legalment als Estats Units, qualsevol persona que publiqui a Internet tindrà els mateixos drets que un periodista professional, malgrat que els jutges redactors de la revolucionària resolució han fet també una distinció entre el que és un periodista tradicional i un weblogger, això sí, independitzant al periodista del mitjà i per tant equiparant Internet i els formats en els quals s'hi publica a diaris, ràdios i televisió.

En resum, per als jutges és com si un mitjà de comunicació "tradicional" hagués acceptat i publicat un article redactat per un lector, amb totes les conseqüències que això comporta.

Sense cap mena de dubte, aquesta sentència suposarà un important precedent no només als Estats Units, si no a tot el món.

Més informació:

Apple dealt loss in Apple v. Does trade secret case
http://arstechnica.com/news.ars/post/20060527-6933.html