dimecres, de maig 31, 2006

Microsoft presenta un nou format d'imatge per competir amb el JPEG

Una qualitat superior al JPEG amb més compressió, però que depèn de la seva política de llicències encara per aclarir i del suport que trobi entre els fabricants de càmeres digitals són els punts clau del nou format gràfic presentat per Microsoft.

La companyia de Redmond -com qualsevol altra empresa líder en el seu sector de negoci- vol estendre el seu domini per totes les facetes de la informàtica actual, comptant també amb la imatge digital. És per això que existint diversos formats que lideren l'ús d'imatges digitals i, especialment, un (el JPEG), Microsoft ha presentat el seu propi estàndard per competir amb els formats esmentats: el nou Windows Media Photo.

Malgrat tot, i com sempre, Microsoft s'ha tancat algunes portes fent que aquest format només estigui suportat sota Windows, obligant als qui el vulguin usar en altres sistemes operatius (Mac OS X, Linux,...) a emprar l'enginyeria inversa per a crear-se ells mateixos el suport adequat. El nou format serà suportat pel futur Windows Vista, i es podrà instal·lar també una actualització en el Windows XP per a treballar-hi. Les versions antigues del sistema operatiu de Microsoft queden fora del suport.

Segons les paraules dels representants de Microsoft a CNET News, la companyia de Redmond veu en la imatge digital i especialment en les fotografies que realitzen els mateixos usuaris, una de les claus per al futur del seu sistema operatiu, per la qual cosa el Windows Media Photo ha estat desenvolupat després de moltes converses amb fabricants de càmeres digitals i solucions per a fotografia (sense especificar els seus noms), el que fa presagiar que el format de Microsoft comptarà amb el suport de, com a mínim, una part de la indústria.

Tot i això, aquí entraran en joc alguns factors com per exemple els royalties que s'hagin de pagar a la companyia de Redmond pel seu ús, i la comoditat que representa el format JPEG, d'aplicació universal, suportat per tots els sistemes operatius existents actualment, i àmpliament difós per la Web, pel que veig molt difícil l'adopció del Windows Media Photo a curt termini per part de les companyies fabricants de maquinari de baix preu. Serà una lluita similar a la del WMA contra el MP3. El primer és suportat per molts dispositius -que no tots- mentre que el segon és més universal.

Pocs detalls més han transcendit sobre un format que haurà de lluitar molt per a fer-se un forat en el panorama actual d'estàndards multimèdia (imatge fixa/àudio/vídeo), però que té bones possibilitats per a això.

Durant la presentació en societat del Windows Media Photo es va mostrar una imatge comprimida amb una ràtio de 24:1, molt alta per als estàndards emprats en càmeres digitals i aplicacions de programari, que solen rondar els valors 6:1, però excel·lent per a mostrar les possibilitats del format, ja que alguns dels presents van afirmar que la qualitat oferida era sense cap mena de dubte superior a l'aconseguida amb el JPEG.

Més informació:

Windows Media Photo Specification
http://www.microsoft.com/whdc/xps/wmphoto.mspx

Microsoft shows off JPEG rival | CNET News.com
http://news.com.com/2100-1025_3-6076650.html?part=rss&tag=6076650&subj=news