divendres, de juny 09, 2006

Google presenta full de càlcul en línia

Al costat del processador de textos Writely recentment adquirit per la companyia del cercador, aquesta aconsegueix el que tothom esperava: una oferta de productes capaç de competir amb Microsoft.

Sembla que la idea de Google per a la computació del futur està basada en el famós eslògan de Sun Microsystems "the network is the computer" (la xarxa és l'ordinador), per permetre als usuaris que treballin amb les seves dades independentment d'on es trobin. Si primer fou Gmail, després Google Talk i Calendar entre altres eines, per arribar al processador de textos Writely, totes elles aplicacions que ens permeten gaudir-ne independentment de l'ordinador i el lloc des d'on ens connectem, ara arriba el full de càlcul que ve a complementar al processador de textos ja existent.

Ja des de l'acord signat amb Sun Microsystems, la vox populi va especular amb la possibilitat d'una adaptació de la suite ofimàtica OpenOffice/StarOffice per al seu funcionament en línia, de forma que pogués competir amb el totpoderós Office de Microsoft. Els rumors eren tan forts que la pròpia Google va haver de sortir al pas per a desmentir-los. Tot i això, sembla que finalment la suite ofimàtica en línia de la companyia ha sortit a la llum, malgrat que ha seguit un camí diferent al què tothom esperava.

La nova Google Spreadsheets es troba de moment només en fase de proves i amb un nombre de convidats bastant limitat, pel què cal inscriure's usant l'adreça de correu de Gmail i la corresponent contrasenya, i esperar durant un periode de temps incert.

Tècnicament, l'aplicació està basada en AJAX, el llenguatge de programació que amalgama diverses tecnologies de la Web per oferir a l'usuari més gran interactivitat, i permet obrir i desar fitxers en els formats XLS (propi de l'Excel de Microsoft i un estàndard "de facto" entre els fulls de càlcul) i CSV (camps delimitats per comes).

Un dels aspectes més cridaners de l'aplicació és la possibilitat de treballar en grup sobre un únic full de càlcul, de forma que diverses persones puguin editar-la simultàniament, de la mateixa manera que Google ja va fer amb el seu processador de textes. El treball col.laboratiu és ara per ara un dels cavalls de batalla de les mitjanes i grans empreses.

Per a poder editar un full de càlcul de forma col.laborativa només cal que la persona que la va crear inclogui l'adreça de correu electrònic dels usuaris que vulgui que tinguin accés a l'esmentat full. Durant l'edició, tots els usuaris tenen accés a Google Talk, de forma que poden parlar sobre els canvis a introduir.

Més informació:

Google Spreadsheets
http://spreadsheets.google.com/