dijous, de juny 15, 2006

Detalls sobre possibles noves funcionalitats en el Mac OS X 10.5

Un Finder redissenyat que fa ús intensiu de la funcionalitat Spotlight, programari de virtualització i treball col.laboratiu sobre documents són algunes de les noves funcionalitats que podria incloure la propera versió del sistema operatiu d'Apple.

La publicació en línia MacOSXRumors (com el seu nom indica, especialitzada en els rumors sobre el sistema operatiu d'Apple) passa revista a algunes de les que podrien ser noves funcionalitats del Mac OS X 10.5, la propera encarnació de l'exitós sistema operatiu de la companyia de Steve Jobs, funcionalitats que haurien estat revelades per fonts internes de la companyia, naturalment sense identificar.

La primera és un nou Finder, basat totalment en Spotlight, la tecnologia de cerca que la companyia de Cupertino va introduir a la darrera versió disponible del seu sistema operatiu fins avui. La potència de Spotlight es basa en l'ús de metadades (dades que descriuen altres dades), que són els elements en els quals probablement es basarà l'ús de la interfície del Finder, la qual segons les indicacions de MacOSXRumors serà més ràpida.

La navegació entre carpetes i fitxers també serà més còmoda i més versàtil per als usuaris, de forma que es podran agrupar i veure els continguts d'una carpeta de més formes diferents a les què tenim ara.

Els metatags d'un fitxer (la informació que el sistema operatiu disposa sobre aquell arxiu) podran ser manipulats des del propi Finder, afegint comoditat i rapidesa a la gestió documental.

Programari de virtualització

No em cansaré de repetir que una de les tendències més significatives en la computació d'avui en dia és la virtualització, executar aplicacions i fins i tot instàncies completes d'un sistema operatiu dins d'un altre programa que "l'enganya" per fer-li creure en realitat que s'està executant sobre un ordinador complet.

De fet, no sona molt estrany que Apple es decideixi per la inclusió de programari de virtualització en el seu sistema operatiu; la companyia de Cupertino ja és tota una experta en sistemes d'emulació en haver de permetre l'execució d'aplicacions compilades per als xips Motorola 68xxx sota PowerPC, i després amb les aplicacions de Classic sota Mac OS X (el suport per a les quals, per cert, desapareix en les versions per a processadors Intel del sistema operatiu).

Segons MacOSXRumors, el programari de virtualització del Mac OS X, conegut amb el nom en clau de Chameleon, permetrà a l'usuari crear màquines virtuals que executin els sistemes Windows, Linux o el propi Mac OS X. Aquesta tecnologia tindrà dues versions, la clienta i la servidora, les dues empaquetades amb les respectives versions client i servidor del sistema operatiu, i tampoc es descarta la possibilitat de què Apple les pugui vendre per separat.

La possibilitat de crear i poder executar màquines virtuals simulant processadors PowerPC és interessant, ja que permetria l'execució de la versió de l'OS X per a aquests processadors, més el programari que no acabés de funcionar del tot correctament amb l'intèrpret Rosetta.

Treball col·laboratiu

Un dels cavalls de batalla d'ara i de sempre en la informàtica corporativa és el treball col·laboratiu, que diversos usuaris puguin editar un mateix document de forma simultània sense haver d'anar pel món amb còpies en disquet o altres mitjans d'emmagatzematge.

Fins ara, la funcionalitat de treball col·laboratiu sempre ha estat proporcionada des de les aplicacions, i no des del sistema operatiu. Apple vol trencar aquesta barrera, proporcionant no només aquesta funcionalitat a les aplicacions que integra en el sistema, si no també a les API's de programació, fet que permetrà al seu torn que les aplicacions desenvolupades per terceres parts puguin incloure funcionalitats de treball col·laboratiu en línia d'una forma molt simple.

Amb vista a l'usuari, aquesta funcionalitat serà -en el cas de ser certa la informació a la qual ha tingut accés MacOSXRumors- molt simple d'usar: simplement n'hi haurà prou amb declarar un document com a compartit o accessible per part d'altres, i a través d'Internet podrà ser accedit per altres usuaris del sistema.

La previsió d'Apple és la de llançar Mac OS X 10.5 en dates properes al llançament comercial de Windows Vista, per la qual cosa aquest podria suposar un seriós contendent per a la nova encarnació del Windows en l'àmbit corporatiu.

Alguna sorpresa més?

Malgrat que MacOSXRumors no s'en fa ressò, en alguns cenacles de la Xarxa s'especula amb la possibilitat que, aprofitant el canvi d'arquitectura dels xips PowerPC als Intel, i amb això l'acostament en termes de semblança de maquinari entre els Macintosh i els PC's "de tota la vida", Apple pugui llicenciar el seu sistema operatiu a companyies fabricants de PC's.

Aquesta possibilitat és remota, donat en primer lloc el zel que Steve Jobs guarda amb les seves creacions, però els darrers moviments d'Apple -com la inclusió del programari Boot Camp per a instal·lar i executar Windows en un Mac- demostren que la companyia de Cupertino està trencant barreres respecte a les seves anteriors polítiques.

Segons alguns analistes, l'obertura del Mac OS X cap a altres màquines diferents d'Apple podria proporcionar-li a la companyia de Cupertino un augment de vendes i del seu parc de sistemes instal·lat.

Més informació:

macosXrumors.com: Exclusive: Leopard to bring collaborative documents
http://www.macosxrumors.com/articles/2006/06/08/exclusive-leopard-to-bring-collaborative-documents/