dimecres, d’abril 12, 2006

Primers rumors sobre Mac OS X 10.5

Un sistema de virtualització i la possibilitat de ser instal·lat juntament amb Windows i Linux a la mateixa màquina són dues de les característiques que s'especula podria tenir la propera versió del Mac OS X.

Ja han començat a circular per la Xarxa de xarxes alguns rumors sobre el que podria donar de si la propera versió del sistema operatiu d'Apple, com sempre sense confirmar gràcies a una font anònima que diu estar en contacte directe amb la mateixa companyia de Cupertino. Però com els rumors referents a Apple sempre són dignes de ser reflectits "per si de cas" (quantes vegades han encertat...), aquí resumeixo les que es proposen com a principals novetats per al Mac OS X 10.5 "Leopard".

Confirmat: podrà coexistir amb Windows

Aquesta setmana passada Apple va sorprendre al món de la informàtica presentant el programari Boot Camp, que de moment està disponible com a descàrrega gratuïta en fase beta. Aquest programa permet "enganyar" al Windows fent-li creure que existeix una BIOS clàssica de PC instal·lada en el nostre ordinador Apple basat en un microprocessador Intel i, per tant, proporciona la base necessària per a instal·lar Windows XP a la nostra màquina Apple.

La companyia de Cupertino ha confirmat la presència d'aquest programari integrat en Leopard, per la qual cosa el suport oficial a la possibilitat d'instal·lar en el mateix ordinador d'Apple els dos sistemes operatius (Mac OS X i Windows) és ja una realitat.

Aquest moviment, que trenca amb tots els esquemes als quals ens tenia acostumats Steve Jobs, pot ser degut a la necessitat de prioritzar la venda de maquinari, ja que els nous Mac's basats en Intel són més ràpids i ofereixen un rendiment superior al de molts PCs en executar el sistema operatiu de Microsoft.

Facilitats per a la virtualització?

Dues afirmacions sobre les possibles noves característiques de Leopard esmentades per la font anònima ens disparen la imaginació: en primer lloc, aquesta persona afirma que els diversos sistemes operatius instal·lats a l'ordinador (Mac OS X, Windows, Linux) podran ser executats en paral·lel, tot i que requerint molts recursos, tema que s'optimitzarà en posteriors revisions 10.5.1 i 10.5.2 . En segon lloc, s'afirma que es podran obrir fins a tres instàncies del Finder, cadascuna amb les seves aplicacions... o el seu sistema operatiu executant-se.

Això ens fa preguntar-nos si Apple facilitarà eines de virtualització, potser basant-se en algun programari lliure com ara Xen o bé mitjançant programari propietari. Els antecedents dels què disposem no indiquen que la companyia de Cupertino hagi investigat en aquesta direcció, però donat el secretisme amb el qual es treballa allà, tot podria ser possible.

Les tecnologies de virtualització s'apunten com una de les grans línies de treball del camp de la informàtica en un futur proper.

Altres característiques

  • S'oferirà suport per a aplicacions natives de Mac OS 9.x, però ja no per a les de la versió 8.x del sistema, amb el que desapareix el suport per als programes compilats per a processadors Motorola 68xxx
  • Es podrà assignar un color a les diverses pestanyes del navegador web Safari, que serà també més ràpid (s'esmenta un 37% més veloç). Aquest programa també inclourà control parental configurable i eines d'importació de preferències des dels navegadors Firefox i Camino
  • Canvis en el Dock, del qual s'en podrà disposar de més d'una instància personalitzada a l'escriptori o, el que és el mateix, més d'un Dock simultàniament
  • Els widgets poden executar-se en qualsevol de les finestres que tinguem obertes. El motor de cerca Sherlock ha estat eliminat en favor de l'ús d'aquests mateixos widgets
  • Les aplicacions Mail, Llibreta d'adreces, iCal, iSight i iChat es fusionaran en un sol gestor de correu i agenda personal al més pur estil Outlook
  • La icona d'Airport Extreme avisarà si algú ens roba part de l'ample de banda
  • Afegida una utilitat per a la recuperació d'arxius eliminats
  • S'ha reescrit completament la utilitat Spotlight

Recordo que, de moment, totes aquestes novetats són pures especulacions, algunes més plausibles que d'altres, del que oferirà la propera versió del Mac OS X, la 10.5 batejada com a Leopard. Fins al juny, en què serà presentada una versió prèvia del sistema, no es podrà veure res com a segur.

Més informació:

Leopard 10.5 revealed - OSx86 Project Forum
http://forum.osx86project.org/index.php?showtopic=13970