dimecres, d’abril 12, 2006

Desenvolupadors de Kubuntu, enfadats amb Canonical

En una nota publicada a la seva plana web, un grup de desenvolupadors de Kubuntu es queixa del tracte discriminatori que segons el seu parer els dispensa Canonical (l'empresa que ofereix suport per a Ubuntu), mentre que des d'aquesta última es treu llenya al tema argumentant que tot es tracta d'un malentès. I mentre, la plana de Kubuntu tanca i es deixa de treballar en el projecte.

En una nota directa i amb to clarament molest publicada a Kubuntu.de, Andreas Müller (responsable del projecte Kubuntu) i una sèrie de desenvolupadors d'aquest projecte amenacen amb tancar definitivament el seu lloc web i abandonar el desenvolupament d'aquesta distribució (una derivació d'Ubuntu) si des de Canonical no es canvia d'actitud sobre això i es dóna la importància que mereix aquest projecte.

Müller acusa Canonical de no atendre les seves peticions, ni tan sols de respondre als seus missatges. També acusa a la companyia fundada per Mark Shuttleworth de no donar el tractament adequat a Kubuntu per a convertir-la en una distribució de primera línia.

I el que és més: Müller es queixa de què el que ha pagat de la seva butxaca no li ha estat reemborsat, i que fins ara Canonical només ha destinat un programador a sou per a un projecte tan important.

Per tal de deixar constància de la seva postura, els resposanbles de Kubuntu han decidit tancar el seu lloc web (Kubuntu.de) com a forma de protesta. Tot i això, Kubuntu.org segueix en línia per ser un domini registrat i gestionat directament per Canonical.

Les reclamacions

Els responsables de Kubuntu demanen a Canonical una inversió en programadors (almenys 2 o 3 persones més per al desenvolupament de la seva distribució), el canvi d'actitud per part de Canonical respecte a Kubuntu per a què l'afirmació que aquesta és una distribució de primer ordre es faci realitat, i més independència del projecte en la presa de decisions tècniques conformen les principals reclamacions que Andreas Müller i el seu equip realitzen.

Altres peticions realitzades es refereixen al lloc web Kubuntu.org i la seva actualització, les contribucions de la comunitat al projecte, i els copyrights dels noms de les diverses distribucions i el seu ús per part d'altres grups aliens a Kubuntu.

La reacció des d'Ubuntu

Si bé a nivell oficial sembla que des d'Ubuntu es fan les oïdes sordes no publicant cap nota a la web i continuant l'actualització de Kubuntu.org com si no passés res, extraoficialment circulen per Internet algunes declaracions de responsables d'aquesta distribució i de Canonical que afirmen que tot el tema no és res més que un malentès provocat per un missatge de correu electrònic que es "va traspaperar", i en el qual es solicitava la reactivació del compte d'Andreas Müller per actualitzar i gestionar Kubuntu.org

De moment la protesta segueix de forma indefinida fins que Canonical compleixi amb les peticions del grup de desenvolupadors de Kubuntu.

Més informació:

Nota de protesta en alemany i anglès a Kubuntu.de
http://www.kubuntu.de/