diumenge, d’abril 09, 2006

OpenSolaris enceta el projecte BrandZ

El seu objectiu és proporcionar un entorn per a l'execució de software no natiu.

El projecte OpenSolaris ha posat en línia una pàgina explicativa sobre BrandZ, un nou component d'aquest sistema basat en els contenidors per a Linux que permet l'execució de programari que no és natiu d'OpenSolaris ni ha estat recompilat per a aquest sistema, una mena de màquina virtual hardware o capa d'emulació.

Brandz ha estat definit com una sèrie de zones que contenen entorns operatius no-natius, deixant com a molt vague el terme no-natiu d'una forma expressa. De moment, existeix un aplicatiu per a executar aplicacions natives de Linux, una funcionalitat que Sun Microsystems havia promès feia molt temps per a Solaris i fins fa poc no la va introduir en el sistema. Aquest sistema rep en OpenSolaris el nom de BrandZ/lx.

De moment Brandz es troba encara en fase de desenvolupament per a executar programari Linux, i els propis responsables del projecte avisen de possibles caigudes en el sistema en cas de ser usat.

Es desconeix quins altres sistemes operatius s'adaptaran, però el més probable és que, a banda d'alguna branca de BSD, hi hagi cert interès per part de la comunitat en adaptar zones per a executar programari de Windows, tot i que Solaris sigui més un sistema servidor que un desktop. Us imagineu la combinació Solaris/OpenSolaris+SQL Server?

La possibilitat d'arribar fins i tot a executar aplicacions de Mac OS X després del canvi d'arquitectura d'Apple als processadors Intel (a banda de què aquest sistema operatiu és, en essència, un BSD) és factible, malgrat que poc probable i encara llunyana en el temps si s'arriba a donar.

BrandZ/lx permet executar dins d'un espai del sistema OpenSolaris tota una distribució Linux, estant preparat per a Red Hat i derivades, sobre les quals s'executa el progrmari natiu de Linux. La disponibilitat d'una vasta quantitat de programes (existents per al sistema operatiu del pingüí) que es podran executar sobre OpenSolaris sense haver de recompilar, farà sense cap mena de dubte més fàcil l'adopció d'OpenSolaris a la indústria.

Quin podria ser el destí futur de BrandZ? Possiblement convertir-se en tot un sistema d'emulació/màquina virtual hardware com ho són avui en dia Wine o VMware.

Més informació:

BrandZ at OpenSolaris.org
http://www.opensolaris.org/os/community/brandz/