diumenge, d’abril 09, 2006

La "guerra de la virtualització"

VMware disponibilitza els seus productes gratuïtament i obre els seus formats, Microsoft també dona programari gratuït, i Xen intenta l'assalt al món Windows. I tot això mentre altres empreses intenten posicionar-se en primera línia de foc.

Des d'una part de la indústria informàtica es proclama que la virtualització és el futur de la gestió de sistemes, gràcies als avanços en el camp del programari i als nous models de microprocessadors de més d'un nucli com els Intel Core Duo. De fet, des de la indústria del maquinari es recolza aquesta visió, i Intel ja ha llançat eines per aprofitar al màxim les possibilitats de virtualització en màquines que disposen dels seus xips.

Això està provocant que els principals actors del sector, les companyies i iniciatives que creen programari de virtualització, s'estiguin posicionant per tal d'obtenir un avantatge en la línia de sortida quan es doni la gran expansió entre el públic en general.

Va obrir el foc VMware amb l'alliberament d'un 'player' de màquines virtuals, seguit per l'alliberament d'un servidor, que han aconseguit que la virtualització s'hagi popularitzat encara més. Però VMware actuava al seu torn pressionada per l'empenta que està tenint Xen dins del món del programari lliure i l'amenaça que pot representar Microsoft amb el seu Virtual Server.

Ràpidament sembla que les coses s'estan precipitant; VMware ha anunciat l'obertura del seu format de disc virtual, de forma que aquest pugui ser emprat per qualsevol fabricant de programari en els seus productes, a més de prometre suport per a qualsevol altre format que sigui àmpliament acceptat pels usuaris i adoptat per la indústria.

La iniciativa no manca de sentit; VMware és actualment líder de mercat en el sector de la virtualització, i l'obertura del seu format de fitxer propietari permetrà que altres programes de virtualització amb menys mercat puguin fer-se compatibles i usar els mateixos fitxers. VMware busca amb això el mateix que ha aconseguit Microsoft amb el format de document del Word: posicionar-lo com a un estàndard 'de facto' àmpliament emprat, amb el qual tots volen ser compatibles i que a més ha impulsat les vendes del seu paquet Office (qui pot disposar del programa original de la companyia que va crear el format del fitxer no es conforma amb una cosa compatible).

Microsoft ha respost a aquest desplegament per part de VMware anunciant en primer lloc que oferirà suport per a Linux amb el seu Virtual Server 2005 R2, sense cap mena de dubte un gran pas de la companyia de Redmond que havia deixat d'oferir l'esmentat suport per al sistema operatiu del pingüí. El marc escollit per a aquest important anunci és significatiu: la LinuxWorld Expo de Boston.

El suport per a Linux es realitzarà mitjançant plug-ins i suport tècnic per part del personal de la companyia. S'oferirà per a diverses versions de SuSE i Red Hat, els principals rivals de Microsoft en el sector servidors i desktop empresarials.

A més d'oferir suport per al principal rival del seu Windows, la companyia de Redmond segueix l'estela de VMware començant per oferir Virtual Server 2005 R2 Enterprise Edition de forma gratuïta, i disposant també d'un programa de llicències del seu format de disc dur virtual per a terceres parts.

I davant d'aquests dos competidors, Xen -el sistema de virtualització que està trepitjant més fort entre la comunitat del programari lliure- anuncia a través de XenSource (empresa creada per a oferir suport tècnic als usuaris de Xen) que ja està preparat per a oferir suport a la gamma de sistemes Windows.

El producte s'anomena XenEnterprise, està basat en Xen 3.0 i és el primer de la família Xen que oferirà suport per als sistemes operatius de la companyia de Redmond.

XenSource també ha anunciat la seva inclusió en el programa de llicències del format de disc dur virtual de Microsoft -comentat anteriorment-, per tal d'oferir compatibilitat amb els productes de virtualització de la companyia de Redmond.

Més informació:

Nota de premsa de VMware explicant l'obertura del seu format de disc dur virtual
http://www.vmware.com/news/releases/vmdk.html

Nota de premsa de Microsoft sobre la seva tecnologia de virtualització i l'estratègia de màrqueting i comercialització que seguirà amb ella
http://www.microsoft.com/presspass/features/2006/apr06/04-03virtualizationqa.mspx

Nota de premsa de XenSource
http://www.xensource.com/news/pr040306.html