diumenge, d’abril 30, 2006

La nova guerra legal contra Windows es situa a la Unió Europea i pels reproductors multimèdia

Dilluns passat va començar a Brussel·les la vista que ha de decidir si Microsoft ha realitzat les mateixes pràctiques abusives de posició dominant de les quals se la va trobar culpable fa uns anys als Estats Units, però aquest cop amb el reproductor multimèdia.

Malgrat que a priori sigui la companyia de Bill Gates la que s'asseu en el banc dels acusats, sembla que ho fa en un to desafiador amb les institucions europees, arribant a acusar-les de no entendre el mercat de la multimèdia.

El motiu pel qual Microsoft es troba en el banc dels acusats no és altre que la inclusió del Windows Media Player, el seu programari de reproducció multimèdia, en el sistema operatiu Windows, pràctica que les autoritats europees van criticar, van censurar i posteriorment van intentar eliminar. En no aconseguir-ho ni arribar a cap acord satisfactori per part de les autoritats reguladores del vell continent, s'ha acabat anant als tribunals.

Continuant amb les argumentacions de la companyia de Redmond, aquesta addueix que les afirmacions de la Unió Europea conforme a què la competència directa de Microsoft en el terreny dels reproductors multimèdia desapareixerà, són equivocades. És més, Microsoft afirma que la inclusió del Media Player en Windows afavorirà a l'usuari, i que actualment ella no és líder en aquest segment, citant a Real Networks en aquesta privilegiada posició.

La Unió Europea cita com a exemple l'iTunes, el programari de reproducció multimèdia d'Apple, la qual -i segons les autoritats europees- ha descartat la possibilitat de fer la competència a la companyia de Gates. Microsoft per la seva banda addueix que Apple té el seu mercat en els usuaris de la seva pròpia plataforma, no interessant-se per Windows.

El camí fins arribar a la present situació ha estat ple de negociacions i d'intents de consensuar els punts de vista i les pràctiques de les dues bandes; ja en el 2004 un acord signat entre Microsoft i la Comissió Europea obligava a la companyia de Redmond a comercialitzar una versió del Windows XP sense el Media Player. Fins ara es calcula que les vendes d'aquesta versió de Windows, coneguda amb el nom de XPN, ronda el 0,005% del total... Tot i això, els detractors de Microsoft argumenten que aquestes baixes vendes són degudes a què en el moment de la sortida al mercat del XPN, la competència ja estava bastant tocada.

La mateixa tàctica que va usar per destronar a Netscape

Ara el judici que va enfrontar a Microsoft amb Netscape -fa uns anys dominadora absoluta en el terreny dels navegadors web- ha passat a l'oblit excepte com a referència per al present cas. I és que llavors, es va al·legar que Microsoft havia abusat de la seva posició dominant incloent el navegador web Internet Explorer en el seu sistema operatiu i obligant als integradors de sistemes i fabricants a signar contractes d'exclusivitat, el que deixava a Netscape depenent només de les descàrregues que els internautes realitzessin després d'adquirir el seu ordinador.

La pressió al mercat juntament amb pràctiques deslleials amb els fabricants i venedors de PCs i l'encalç al qual Microsoft va sotmetre a Netscape, oferint gratuïtament tots els productes que aquesta venia, va acabar per capgirar la situació i va provocar l'absorció de l'antic colós per part d'AOL. Actualment Netscape té una porció molt minoritària del mercat dels navegadors, malgrat que Mozilla i Firefox, els hereus d'aquell navegador, tenen un futur molt brillant al seu davant.

Aquesta mateixa setmana han sortit a la llum uns memoràndums interns de Microsoft en els quals s'assenyala a Real Networks com a líder en el sector del streaming multimèdia a Internet, i s'afirma que emprant les mateixes tàctiques que amb Netscape, es pot acabar amb aquest domini.

La resolució d'aquesta vista pot durar, segons els experts, mesos i fins i tot podríem haver d'esperar un any. Les conseqüències estan encara lluny de poder ser calculades.