dijous, d’abril 27, 2006

Google presenta Calendar, la seva alternativa a l'Outlook

Novament gràcies a AJAX, Google presenta una nova i útil eina amb la qual poder mantenir una agenda diària, i per accedir a la qual només necessitem un compte a Gmail, el servei de correu electrònic de Google que es vertebra com tota una identitat digital al més pur estil Hotmail.

Google ha presentat recentment la versió definitiva de Calendar, un nou servei en línia (al qual s'hi accedeix des d'una connexió a Internet) que ens permet mantenir un calendari de cites diari com qualsevol PDA o agenda en paper.

Per a usar Google Calendar només fa falta disposar d'un compte a Google, cosa que ja tenim en el cas de ser usuaris de Gmail. El login d'entrada serà la nostra adreça de correu electrònic @gmail.com i la contrasenya la mateixa que per accedir a la nostra bústia.

Un cop a dins, la interfície d'usuari de Calendar s'assembla a la de la resta de productes Google, amb un menú a la banda esquerra de la pàgina que mostra les principals opcions del servei (en aquest cas el calendari del mes, la gestió dels nostres calendaris i la possibilitat de crear-ne un de nou).

Tècnicament Google Calendar empra AJAX, una tendència en programació que consisteix en l'ús de diverses tecnologies com Javascript i HTML per a proporcionar la màxima interactivitat amb l'usuari.

En el moment de crear un nou calendari, i a banda de donar-li un títol i una descripció entre d'altres ítems, podem escollir si el compartirem amb els nostres contactes, amb tothom o bé serà un calendari privat.

Com a dada curiosa, esmentar que durant la redacció d'aquest article he pogut constatar com Google Calendar no és compatible amb el navegador Safari per a Mac OS X (versió 1.3.2), mentre que sí ho és amb Firefox.

Compatibilitat amb Outlook

Sense cap mena de dubte, el rei en aquest tipus de programari d'agenda i calendari és Outlook per a Windows. La compatibilitat amb aquest programa era, per tant, quelcom prioritari per al triomf de Google Calendar en ambients corporatius.

A les proves que vaig realitzar per a la redacció d'aquest article, vaig intentar crear una cita des d'un calendari de l'Outlook i compartir-la amb Google Calendar, així com el procés invers.

En el primer cas (crear la cita en Outlook i "convidar" a un usuari de Google Calendar) no hi va haver problemes, i la cita es va afegir perfectament al calendari creat amb Google. El pas invers no el vaig poder realitzar, ja que Outlook sembla no entendre el format de cita de Google Calendar, o bé els nois de Google no han treballat tant aquest aspecte.

Només li manca un sistema operatiu

El nou servei de Google es constitueix en tota una potencial amenaça per a Microsoft i Outlook, ja que guarda semblances amb aquest darrer programari i permet la seva substitució pel que fa al manteniment de l'agenda dels usuaris. Al costat de la solució de recerca, correu electrònic i missatgeria instantània, els productes de Google constitueixen tota una completa oferta que, en un moment determinat, es pot usar com a substitutiu de Messenger, Hotmail,...

L'únic que li falta a la companyia del cèlebre cercador per a oferir un reemplaçament total per als productes de Microsoft és un sistema operatiu i una suite ofimàtica. Sobre això últim, ja es va comentar quan Google i Sun van signar un acord de col·laboració fa mesos, que Google podria treure al mercat una suite en línia basada en OpenOffice, rumors que els directius de Google es van encarregar de fer callar desmentint-los totalment.

Sobre el sistema operatiu, darrerament s'ha especulat amb la possibilitat de què Google adapti una variació d'Ubuntu, distribució basada en Debian que ha aconseguit un gran èxit i notable difusió entre la comunitat. Responsables de Google admeten que la companyia empra Ubuntu de forma interna, però han negat la possibilitat de què es comercialitzi una versió personalitzada per Google d'aquesta distro.

Més informació:

Google Calendar
http://calendar.google.com/