dissabte, d’abril 22, 2006

Aconsegueixen arrencar Solaris en un nou Mac basat en Intel

El ventall de sistemes operatius disponibles per a les noves màquines d'Apple s'amplia amb aquesta excel·lent notícia.

El weblog d'un dels enginyers de Sun Microsystems reflecteix una instantània d'un dels nous iMac's basats en processadors Intel funcionant sota el sistema operatiu Unix de Sun. La possibilitat d'executar aquest sistema en un ordinador Apple es deu en primer lloc al canvi d'arquitectura des de la basada en processadors PowerPC a la basada en xips Intel, que compatibilitzen els Mac's amb els PC's.

En segon lloc Boot Camp, el programari proporcionat per Apple per a facilitar la instal·lació de Windows al costat del Mac OS X, també ha jugat el seu paper. Boot Camp simula el funcionament d'una BIOS clàssica de PC sobre l'OpenFirmware dels Mac's, una de les peces que més dificultats posen a la instal·lació d'altres sistemes operatius diferents al Mac OS X.

Concretament, s'ha aconseguit instal·lar la build 36 de Nevada (nom en clau de Solaris 10), malgrat alguns problemes com per exemple que la utilitat fdisk per al particionament de discos no funciona del tot bé amb els discos preparats amb Boot Camp.

En el post del weblog de Jan Setje-Eilers s'hi especifiquen també alguns detalls tècnics sobre aquesta consecució.

Amb el rendiment que proporcionen els nous Mac's juntament amb un sistema que disposa de la solvència contrastada i la fama de Solaris, el binomi d'aquests dos productes es podria convertir en una molt bona opció per al segment dels servidors mitjans d'alt rendiment per a petites, mitjanes i fins i tot grans empreses.

Més informació:

Solaris on the iMac
http://blogs.sun.com/roller/page/setje?entry=solaris_on_the_imac