divendres, d’abril 14, 2006

Alliberat KOffice 1.5

El principal atractiu d'aquesta nova versió és l'ús del format OpenDocument per a desar els arxius, el que fa a aquesta suite compatible amb OpenOffice.

La principal novetat que presenta el nou KOffice és l'adopció del format OpenDocument com a format per defecte per a desar els seus documents, seguint una tendència d'estandardització mitjançant aquest format que s'ha volgut donar als paquets ofimàtics lliures. El primer a seguir l'esmentada tendència fou tot un abanderat en aquest segment: OpenOffice.

OpenDocument és una especificació de format de fitxer per a la salvaguarda i intercanvi d'arxius informàtics editables com ara documents de text, fulls de càlcul o presentacions. Aquest estàndard fou creat per OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards) i de mica en mica està sent adoptat per un bon nombre d'aplicacions informàtiques. L'objectiu bàsic és crear un estàndard obert i universal que permeti el fàcil intercanvi de dades entre diferents programes i plataformes informàtiques.

Fins i tot Microsoft podria caure sota la influència d'OpenDocument, doncs s'especula amb la possibilitat que inclogui compatibilitat amb aquest format en la seva propera versió d'Office.

Scripting

El nou KOffice fa ús de Kross, una API que facilita l'ús de scripting (realització de petits programes dins del marc d'una altra aplicació) independent de llenguatge. D'aquesta forma, els usuaris podran emprar llenguatges d'alt nivell com Python per a desenvolupar funcionalitats extra dins de la suite ofimàtica.

Bases de dades

KOffice 1.5 inclou la versió final 1.0 de Kexi, un substitut del MS Access que es postula com la base de dades estàndard per a KDE. Com la base de dades inclosa en OpenOffice, aquesta també permet treballar amb fitxers MDB i MDE natius del programa de Microsoft, malgrat que important només les taules.

Kexi permet la importació de dades en format CSV (separats per comes) i aprofita els avantatges del sistema d'impressió de KDE per a la publicació de dades en format PDF.

Respecte a versions de desenvolupament anteriors, Kexi 1.0 facilita el disseny i ús de formularis, informes i consultes, a més de ser més ràpid de carregar i en el seu funcionament.

Nova aplicació de planificació de tasques

Aquesta versió de KOffice és la primera en incloure KPlato, una aplicació de planificació de tasques molt similar a MS Project.

Més ajudes per a persones discapacitades

KWord, KSpread, i KPresenter inclouen una nova funcionalitat per als usuaris amb discapacitats visuals que consisteix en un sintetitzador de veu que llegeix els textos dels widgets que es troben sota el punter del ratolí o bé que disposen del focus. A més, en KWord el menú contextual en un document disposa a partir d'ara d'una opció per a llegir el text en veu alta.

Finalment, totes les aplicacions de KOffice han estat més ben preparades per al seu funcionament sense el ratolí i només amb el teclat.

Altres novetats

  • Redissenyada la pantalla d'inici del paquet per a què sigui més intuïtiva, simple en el seu ús i potent
  • Afegida una nova eina en línia de comandes que permet convertir documents d'Excel al format OpenDocument de full de càlcul sense haver d'entrar a KSpread
  • Selecció de text optimitzada en KWord
  • Afegit en KSpread l'autocompletat de fòrmules
  • En KWord, la plana queda ara centrada a la finestra

Més informació:

The KOffice Project
http://www.koffice.org/