dijous, de març 23, 2006

Projecte de llei a França podria obligar a les botigues de música en línia a obrir els seus formats

L'objectiu és evitar les pràctiques monopolístiques de les grans companyies informàtiques que juguen en el sector dels continguts digitals d'àudio i vídeo.

L'Assemblea Nacional (la cambra baixa legislativa) del país gal ha aprovat un projecte de llei relatiu als sistemes de protecció de continguts digitals i el copyright en línia que ja ha generat rumors a la Xarxa relatius a com podria afectar a una companyia tan poderosa en el sector de la venda de música en línia com Apple, la qual és líder amb la seva botiga iTunes.

En aquest projecte de llei es contempla l'obligació per a les companyies que venen música o altres continguts digitals en línia com ara vídeo a obrir els seus formats de protecció digital a la competència, de forma que altres venedors puguin presentar productes compatibles amb els seus formats de maquinari (reproductors MP3) i programari (els fitxers amb les cançons).

Amb una regulació similar s'hagués evitat el xoc que van protagonitzar Apple i Real Networks fa uns mesos al sol·licitar la segona a la primera l'ús de la seva tecnologia per a facilitar als seus usuaris la descàrrega directa de fitxers des de la botiga en línia de Real Networks i el seu traspàs directe a l'iPod. Apple s'hi va negar, i Real va trencar la tecnologia de protecció de la companyia de Steve Jobs mitjançant tècniques d'enginyeria inversa, el que va molestar molt a Cupertino.

Al forçar el projecte de llei francès la compartició de la tecnologia de protecció, Apple hagués estat obligada a cedir-la a Real.

Gran impacte per a Apple

La rumorologia a Internet s'ha disparat pel que fa al líder indiscutible en venda de música en línia, Apple.

La companyia de Steve Jobs es pot veure especialment afectada per aquesta nova regulació, sempre que acabi sent aprovada. Apple ha aconseguit una posició eminentment dominant al mercat en gran part a causa que fou la primera en volcar-se en aquest nou tipus de negoci, també a la seva imatge dinàmica i moderna capaç no només de mantenir a una audiència fidelitzada de forma gairebé religiosa, si no també capaç d'atraure's nous clients, però també en part a causa de l'ús de sistemes de protecció propietaris, que lliguen a l'usuari de iTunes al seu iPod i a l'usuari de l'iPod a l'iTunes.

Aquesta és, precisament, la situació que volen evitar els reguladors gals, la d'un quasi-monopoli per part d'una o unes poques empreses i facilitar que els usuaris puguin adquirir cançons a una o altra botiga en línia enlloc d'haver-se de lligar a una única plataforma.

S'ha arribat a especular a Internet fins i tot amb un possible abandonament del mercat gal per part d'Apple, disposada a la pèrdua econòmica i de clientela que això representaria abans que obrir la seva tecnologia a altres empreses, el que podria ser aprofitat directa o indirectament per aquestes per a crear productes compatibles a nivell global i no només restringits a França. Tot i això -i insistim que només són rumors- Apple ha declinat realitzar qualsevol comentari oficial sobre la nova llei.

A partir d'ara, el camí que seguirà el projecte de llei serà la seva discussió al senat francès, on si és aprovada passarà a formar part del codi legal i, en cas de ser rebutjada, seria retornada a la cambra de l'Assemblea Nacional per a la seva modificació o abandonament definitiu. La seva presentació i debat al senat podria fer-se efectiu cap al maig.

En cas de la seva aprovació, la nova regulació podria crear un precedent legislatiu a adoptar com a jurisprudència per la Unió Europea en primer lloc (institució que manca d'una ordenació legal comú a tots els seus països membre en aquest àmbit), i per a altres països a posteriori.

A més de preveure l'obertura dels sistemes de protecció digital a altres empreses per a millorar les possibilitats de competència, el projecte de llei marca noves sancions econòmiques per a la pirateria de continguts digitals.