dijous, de març 23, 2006

Microsoft presenta un nou framework per a la programació d'aplicacions web avançades

Basat en AJAX, permet la creació d'aplicacions web altament interactives.

Microsoft ha aprofitat la celebració de la conferència MIX 06 a Las Vegas (Nevada, Estats Units) per presentar la seva nova eina de programació orientada a la web, que usarà el cada vegada més popular llenguatge AJAX, una unió de diverses tecnologies que facilita la creació d'aplicacions avançades i més interactives que les tecnologies existents fins avui i que s'ha emprat per exemple per a la creació de serveis interactius com per exemple Google Talk integrat en Gmail.

ATLAS ASP.net consisteix en un framework que s'integra en la suite de desenvolupament Visual Studio 2005 de la companyia de Redmond i la plataforma ASP.net, i permet la creació d'una aplicació web com si d'un altre tipus d'aplicació es tractés. Si a més l'usuari també té instal·lat l'Internet Information Server, ATLAS el reconeix i empra la seva configuració.

Per a promocionar i expandir el seu ús, la companyia de Redmond ha convocat un concurs de llocs web que emprin l'entorn ATLAS per a la creació de funcionalitats avançades per als seus usuaris. Es pot obtenir més informació sobre aquest concurs a

Mash-It-Up with 'Atlas' Contest
http://atlas.asp.net/default.aspx?tabid=47&subtabid=475

Segona intenció?

Quan Microsoft toca un estàndard de programació, molts programadors tremolen. Va passar amb Java, al qual la companyia de Bill Gates va voler desnaturalitzar introduint APIs propietàries per al seu sistema operatiu, de forma que una aplicació Java compilada amb les seves eines no era 100% compatible amb l'estàndard delimitat per Sun Microsystems. Però això també va representar un judici legal i una sentència contra Microsoft que la va forçar a abandonar el desenvolupament de productes Java.

És lògic pensar que la possibilitat d'intent de desnaturalització d'AJAX existeix, però és difícil per diverses raons. ATLAS és una implementació de diverses tecnologies ja existents, com Javascript i XML, per la qual cosa els estàndards ja estan fixats i tots els navegadors web són compatibles amb ells, i el navegador de cada internauta és el responsable últim de l'execució de l'aplicació. Així doncs, si Google no empra el kit de desenvolupament de Microsoft, les seves creacions podran seguir executant-se tranquil·lament als nostres navegadors. Els programadors poden, per tant, dormir tranquils almenys de moment.

Amb tot el que he explicat i degut a la novetat del producte que ha fet que encara no hagi estat testejat a fons, queda el dubte de com es comportaran les aplicacions creades en altres entorns client/servidor diferents als productes de Microsoft. Per exemple, un internauta que els empri des d'un Firefox podrà gaudir de tota la funcionalitat, o hi haurà alguna API dirigida específicament a l'Internet Explorer?

Més informació:

ATLAS ASP.NET Web: The Official Microsoft "ATLAS" Site
http://atlas.asp.net