dissabte, de desembre 10, 2005

Sun Microsystems planeja fer públiques les especificacions del microprocessador UltraSPARC T1

Després d'apuntar-se al carro del programari lliure, la multinacional nord-americana sembla que també vol pujar al del maquinari lliure.

Després d'alliberar el codi dels seus principals productes de programari com són el sistema operatiu Solaris, la suite ofimàtica StarOffice o el servidor d'aplicacions Java, Sun Microsystems sembla decidida a continuar apostant fort per una política d'alliberament de codi, donant a la comunitat de forma lliure i sota una llicència aprovada per l'OSI, les especificacions del microprocessador UltraSPARC T1.

Aquesta iniciativa, que ens permetem emmarcar dins del moviment Open Design (Disseny Obert, sempre referint-se al maquinari a diferència de l'Open Source -Codi Obert- que es refereix al programari), ja disposa de website, per la qual cosa més que una declaració d'intencions per part de la companyia, és ja tota una realitat. El nom del projecte és significatiu: OpenSPARC.

Malgrat que -i com es diu a la web d'OpenSPARC- el silici mai serà gratuït, l'alliberament de les especificacions de construcció de l'UltraSPARC T1 podria permetre que petites empreses dedicades a la fabricació de microprocessadors i tecnologies relacionades es basin en aquests plans per als seus futurs desenvolupaments, impulsant d'aquesta forma el creixement de la indústria.

I quin benefici en pot treure Sun de tot això? És difícil precisar-ho, però en primer lloc fer callar algunes de les crítiques al seu model de compromís amb el programari lliure. A partir d'aquí, és una incògnita si es formarà una comunitat de desenvolupadors de maquinari al voltant d'OpenSPARC, i si aquesta contribuirà d'alguna forma al futur desenvolupament dels microxips de Sun. També és possible que la companyia busqui expandir la seva tecnologia de xips a altres mercats diferents al dels servidors, a on està dirigit l'UltraSPARC T1, com per exemple el segment dels desktop o fins i tot dels portàtils (recordem que fa poc Sun va presentar estacions de treball portàtils basades en processadors SPARC funcionant sota el sistema operatiu Solaris).

Més informació:

OpenSPARC
http://www.sun.com/processors/opensparc/

Nota de premsa de Sun Microsystems explicant la nova iniciativa
http://www.sun.com/smi/Press/sunflash/2005-12/sunflash.20051206.4.html