dimecres, de desembre 07, 2005

Mozilla presenta la versió 1.5 del seu navegador web Firefox

Coincidint amb el llançament de la nova versió del que s'ha convertit en banderer dels navegadors de codi obert i gairebé l'única alternativa a l'Internet Explorer de Microsoft, Firefox i el client de correu electrònic Thunderbirdn canvien de "llar", passant a ser el seu nou website oficial l'adreça www.mozilla.com enlloc de mozilla.org .

Aquest cop no es tracta d'una Release Candidate, si no de la versió final del Firefox 1.5, la nova encarnació del navegador de codi obert més popular i multiplataforma, successor del navegador web del paquet Mozilla i hereu del Netscape (navegador del qual vé el Mozilla).

El nou Firefox 1.5 està disponible en una gran quantitat de llengües (tot i que malauradament encara no en català, essent la versió 1.0.7 d'aquest navegador web la darrera disponible en la nostra llengua) per a les tres principals plataformes informàtiques del moment: Windows, Linux i Mac OS X. S'espera que al llarg de les properes setmanes es vagi traduïnt a més idiomes i adaptant a plataformes menys emprades com BeOS o MorphOS.

Les principals novetats de la nova versió del navegador són:


  • Augmentada la velocitat de càrrega de les planes, especialment en aquelles que ja han estat renderitzades com quan s'usen els botons per a navegar cap endavant i cap endarrere. Això s'aconsegueix guardant la plana renderitzada a la caché.

  • Afegida funcionalitat de privacitat que permet eliminar la informació personal que hem anat intercanviant amb altres planes web mitjançant l'ús de formularis, a través de Cookies, o mitjançant altres sistemes. Aquesta funció és accessible des d'un menú o mitjançant un drecera de teclat.

  • Millora del sistema d'actualització, que inclou notificacions d'actualitzacions disponibles més visibles, i updates de menys "pes" -i que per tant es descarreguen més ràpidament-. També s'ha millorat el sistema d'actualització de les extensions.

  • Afegida la possibilitat de reordenar les pestanyes obertes en una mateixa finestra simplement arrossegant-les (drag&drop)

  • Millores en el sistema de bloqueig de finestres emergents o pop-ups.

  • Millores en l'usabilitat, com el redisseny d'alguns menús o planes d'error més descriptives. Les finestres de preferències agrupen ara les seves opcions en pestanyes, com fa el sistema Mac OS X.

  • Afegides millores per a l'ús d'aquest programa per part de persones que pateixen algun tipus de discapacitat física i que necessiten funcionalitats especials com ara un lector braile entre d'altres.

  • Inclòs suport per al format SVG (Scalable Vector Graphics), renderitzable directament en el navegador sense necessitat de cap plug-in addicional.



Destaca també amb llum pròpia la inclusió d'un assistent que ens permet informar a la fundació Mozilla d'aquells websites que no es visualitzin correctament al Firefox. Aquesta funcionalitat permet que s'obri una "caça de bruixes" contra els sites dels quals se n'informi més sovint i que estiguin optimitzats per a la seva visualització amb l'Internet Explorer i no segueixin les normes dictades pel W3C. La situació que es podria donar seria la de la fundació Mozilla trucant per telèfon o escrivint per e-mail als sites sobre els quals els usuaris n'informin amb més assiduïtat per a demanar-los que adaptin les seves planes a les normes del W3C, fent-les d'aquesta forma visualitzables per qualsevol navegador web del mercat.

La versió per a Mac OS X, que és la que menys èxit havia aconseguit i rebut més crítiques, també veu millores específiques, un suport millorat per a aquesta plataforma, i una eina de migració de perfils des de Safari o Internet Explorer per a Mac.

Els requisits mínims per a les diferents plataformes d'instal·lació són:


  • Pentium 233 amb 64 MB. de RAM i 52 "megues" lliures en disc dur, Windows 98 o superior.

  • En el cas de tenir Linux instal·lat en el nostre PC, un kernel de versió igual o superior a la 2.2.14, glibc 2.3.2, XFree86 3.3.6 i gtk+ 2.0. Firefox ha estat testejat amb èxit en la Red Hat 8.0 i superior. El maquinari en aquest cas ha de ser com a mínim un Pentium II a 233 MHz., 64 MB. de RAM i 52 MB. de disc dur.

  • Per als Macs, el maquinari mínim ha de ser un PowerPC 604e a 266 MHz., 64 MB. de RAM, i 72 MB. de disc dur. El sistema operatiu ha de ser la versió 10.2.x o superior, ja que el Firefox no es compila per a Classic.



Més informació:

Página de información sobre Firefox 1.5
http://www.mozilla.com/firefox/releases/1.5.html

Mozilla.org - Home of the Mozilla Project
http://www.mozilla.org/

Mozilla Corporation - Home of the Firefox web browser and Thunderbird email client
http://www.mozilla.com/