dissabte, de desembre 10, 2005

Jocs en Linux? Cap problema amb Cedega!

Consisteix en un servei de subscripció que permet executar els jocs més populars de la plataforma Windows en Linux, pal·liant així la manca de jocs comercials d'última generació per a tal sistema.

La falta de jocs d'última generació per a Linux, tot i que existeixen iniciatives de grans companyies com un port del Quake 4 per al sistema operatiu lliure, és una barrera insalvable per a la consecució d'un gran èxit per part del sistema del pingüí en els ordinadors desktop dels domicilis particulars. No en va el dels videojocs és un terreny ineludible quan hi ha nens a la casa, i ja sabem com en poden ser d'exigents a certes edats de tenir els darrers títols del mercat...

Per tal de salvar aquesta barrera, la companyia TransGaming Technologies ha creat Cedega, un fork del codi de WINE (una API que permet l'execució de programari compilat per a Windows en Linux) anteriorment conegut com a WineX, enfocat especialment al seu ús amb videojocs basats en les llibreries DirectX i que comercialitza com a servei de subscripció a un preu de 5 dòlars mensuals.

Increïblement, alguns usuaris de Cedega afirmen que els jocs s'arriben a executar fins i tot de forma més ràpida que nativament en Windows. Un avantatge més de Cedega és que podem obrir el joc en la seva pròpia finestra en comptes de què ocupi tota la pantalla.

Per a cada joc es realitza una falsa instal·lació de Windows, optimitzada amb tots els paràmetres necessaris per a la màxima optimització amb aquell joc. Naturalment això limita la llista de jocs suportats, tot i que és prou àmplia i amb títols d'èxit com per atraure l'atenció de qualsevol jugador habitual interessat en donar el salt al Linux: Battlefield 2, Grand Theft Auto: San Andreas, Call of Duty 2 o WarCraft III són només alguns dels títols que es poden jugar sota Linux gràcies a Cedega.

Malgrat tots els beneficis que aporta, molts linuxers són poc inclinats a usar Cedega per la seva llicència comercial que impedeix, entre altres coses, que sigui inclòs en distribucions com Debian o Gentoo, que ja van intentar empaquetar aquest programari.

Més informació:

TransGaming Technologies
http://www.transgaming.com/