dissabte, d’octubre 15, 2005

Office 12 integrarà suport natiu per a PDF

Els usuaris de la suite ofimàtica de Microsoft podran exportar els seus documents a PDF des dels programes més populars com Word o Excel sense haver d'usar utilitats externes com feien fins ara.

Al seu weblog, Brian Jones -desenvolupador de Microsoft- anuncia que el proper Office 12 disposarà de suport natiu per a l'estàndard PDF. La noticia és més que sorprenent, doncs Microsoft i Adobe han estat rivals en la consecució d'un estàndard per a la creació i ús de llibres electrònics, malgrat que és ben cert que el guanyador d'aquesta contesa és, sense cap mena de dubte, Adobe. El seu programari és multiplataforma, pel què un usuari de Windows pot intercanviar documents amb altres de Linux, Mac OS, Palm OS o, en general, qualsevol altre sistema operatiu d'ordinadors o PDAs. A més, molts programes (incloent alguns projectes importants de programari lliure) donen suport directament al format PDF mitjançant la inclusió de compatibilitat amb aquest format, ja sigui podent llegir els documents PDF o escrivint directament en aquest format. Bons exemples són el sistema operatiu Mac OS X, que permet que des de qualsevol aplicació s'imprimeixi un document directament a PDF, o la suite OpenOffice, que inclou aquesta funcionalitat per a totes les plataformes des de fa algun temps.

El nou Office 12 inclourà suport per a exportar els arxius generats a PDF -disponible directament com a format en l'opció Desar i no com a impressora virtual- als programes Word, Excel, PowerPoint, Access, Publisher, OneNote, Visio i InfoPath, en resum, totes les aplicacions de l'Office.

"Avui en dia les organitzacions s'enfronten al repte de reduir el risc en gestionar informació, al mateix temps que les seves pràctiques empresarials han de ser cada cop més transparents, i com a resultat han de compartir versions estàtiques de documents amb els seus clients i partners de forma simple" ha declarat Antonio Budia, cap de producte de Microsoft Office per a Microsoft Ibèrica, el qual afegeix que "en afegir suport per a la creació de documents PDF al suport actual per a formats natius d'Office, HTML i formats oberts XML, proporcionarem a les empreses més opcions de gestió i emmagatzemament de dades, permetent-los crear documents fiables i accessibles des de qualsevol plataforma. Aquesta nova funcionalitat s'ha inclòs com a resposta directa a les peticions dels nostres clients".

Tot i això, i veient com ha actuat Microsoft amb altres estàndards adaptats als seus productes como HTML o Java, hom es pot preguntar si la companyia de Bill Gates no intentarà adaptar el format PDF a les seves necessitats, incorporant noves capacitats i funcionalitats, trencant l'estàndard per a desnaturalitzar-lo i vincular-lo a la plataforma Windows i al seu programari. Davant les possibles repercussions legals és poc probable que això passi, però Microsoft ens té molt acostumats a aquesta política.

Des de Microsoft s'ha volgut mostrar aquest moviment com una passa més en l'obertura dels formats de fitxer de l'Office a estàndards oberts. És el cas del format natiu emprat per a desar els documents de les diferents aplicacions del paquet ofimàtic, i que a partir d'ara es basarà en l'XML, fent-lo -segons Microsoft; d'altres no opinen el mateix- més obert i portable a altres programes i plataformes. El perquè del format PDF en concret és degut, segons la mateixa companyia, a les peticions dels usuaris.

PDF (Portable Document Format) consisteix en un format de fitxer desenvolupat per Adobe per a representar documents de forma independent a l'aplicació que els va generar i a la plataforma sota la qual són renderitzats. D'aquesta forma, un document creat sota Windows es veu igual en aquest sistema com en Linux, Mac OS X o Solaris. Adobe va popularitzar aquest format proporcionant el lector (Acrobat Reader) gratuïtament, mentre venia el programari per a crear els documents. Solucions de terceres parts permeten crear documents en format PDF a base d'imprimir-los des de qualsevol aplicació a una impressora virtual.

La data de sortida al mercat de l'Office 12 està programada per al segon semestre del 2006.

Més informació:

Brian Jones: Office XML Formats : Native PDF support in Office "12"
http://blogs.msdn.com/brian_jones/archive/2005/10/01/476067.aspx