dimecres, d’agost 10, 2005

Windows Vista impedirà la degradació temporal del rendiment del sistema

Un subsistema del futur Vista sabrà quines aplicacions empra amb més freqüència l'usuari i les "precarregarà" en memòria quan s'inicialitzi el sistema.

Entre les funcionalitats que tindrà el futur Windows Vista que no podem veure encara en la beta1 recentment alliberada, es troben tota una sèrie de mesures per a evitar que el rendiment global del sistema operatiu caigui amb el temps, el que es coneix com a degradació del sistema.

Una de les primeres mesures implementades per l'equip de Microsoft és la realització automàtica de desfragmentacions de disc cada cert temps. Amb l'ús, en els nostres discos durs els fitxers es graven en posicions no consecutives, de forma que anem trobant trossos d'un mateix fitxer per tot el disc dur. Això alenteix la velocitat de lectura/escriptura d'arxius, en haver d'anar buscant els trossos d'un fitxer per tot el disc dur. Amb la desfragmentació, Windows uneix tots els fitxers en àrees contigües de disc.

Però la desfragmentació és un recurs amb el què ja comptàvem en versions anteriors del Windows. Una de les principals novetats que aportaran futures versions de Vista és un sistema que monitoritzarà quines aplicacions executa més sovint l'usuari i les carregarà parcialment en memòria quan l'ordinador s'encengui i es carregui el sistema operatiu. D'aquesta forma, si un usuari treballa diàriament amb el Word i l'Outlook, Windows ja carregarà aquests programes en iniciar el sistema.

La segona novetat amb què comptarà Vista consistirà en un ítem al tauler de control que ens permetrà controlar el rendiment del sistema. Per exemple, des d'aquesta eina li podrem indicar al Windows quins elements s'iniciaran en background i estaran disponibles a través del tauler disponible a la barra de tasques de Windows al costat del rellotge.

Admetent un problema

De ser cert tot el que escriu News.com, Microsoft admetria amb aquestes mesures un dels problemes que més critiquen els seus detractors i que més s'afanyen a negar els seus defensors: la degradació del sistema al llarg del temps. Pràcticament tots els que hem usat Windows algun cop en un ordinador durant un llarg termini de temps (un any, per exemple), hem pogut notar com al cap d'uns mesos d'ús el sistema s'anava alentint, trigant més a carregar les aplicacions i executant certes funcions en aquestes.

El problema de la degradació del sistema no ha estat admès per Microsoft fins ara o, com a màxim, s'havia argumentat que tots els sistemes pateixen el mateix problema, però sense referir-s'hi d'una forma explícita.

Més informació:

Putting Vista in the fast lane | CNET News.com
http://news.com.com/Putting+Vista+in+the+fast+lane/2100-1016_3-5820758.html?tag=nefd.lede