dilluns, d’abril 23, 2007

Sun dóna el seu programari d'emmagatzematge al projecte OpenSolaris

La multinacional nord-americana obre el codi font de diverses eines que ofereixen característiques avançades d'emmagatzematge de dades orientades a l'empresa.

Sun Microsystems ha donat una mostra important de suport més al projecte OpenSolaris, la funció del qual és la de desenvolupar el codi font i tecnologies corresponents al sistema operatiu homònim i descendent del Solaris de Sun Microsystems, el qual gaudeix de cert prestigi en el món empresarial, tot i que és més estrany veure'l en els escriptoris (especialment en aquells que no corresponen a màquines corporatives). Precisament, les eines donades s'orienten clarament a servidors per al segment corporatiu.

Les necessitats d'emmagatzematge en disc i la gestió dels arxius emmagatzemats són puntals a les empreses que treballen amb una gran quantitat de dades. El sistema de fitxers ZFS constitueix un primer pas cap a una gestió més eficient dels cada dia més grans volums de dades amb els quals han de treballar els servidors corporatius. Precisament, algunes de les eines alliberades es recolzen en l'esmentat sistema de fitxers:

- ZFS Clone Promotion, que permet als usuaris realitzar i restaurar clons del sistema de fitxers mentre aquest està sent usat.
- Recursive Snapshots, que crea de forma automatitzada snapshots (captures instantànies) per a tots els sistemes de fitxers descendents.
- RAIDZ de doble paritat.
- Hot Spares for ZFS Storage Pool Devices, funcionalitat que permet l'entrada en servei de discos de protecció quan els principals pateixen una fallada, minimitzant d'aquesta forma el temps en el què un servidor avariat roman inactiu.

El sistema de fitxers ZFS ha rebut dos suports importants dins del sector informàtic com són el d'Apple en incloure compatibilitat en el seu Mac OS X 10.5 per a què reconegui volums formatats amb aquest sistema, i més recentment per part del projecte FreeBSD.

A més de les funcionalitats basades en ZFS, Sun ha donat també altres eines:

- Point-in-Time Copy data service i Remote Mirror data service: permet replicar volums sencers i snapshots en servidors físicament diferents. Sun destaca que és el primer programari comercial de replicació el codi font del qual ha estat obert.
- NFS 4.1 (conegut com a Parallel NFS): proporciona un sistema escalable per a què diversos usuaris accedeixin simultàniament (en paral·lel) als fitxers emmagatzemats de forma distribuïda en diversos servidors.
- YANFS (conegut fins ara com a WebNFS): implementació en Java de la part client de diversos protocols de xarxa com són RPC, NFS 2 o NFS 3.
- Diversos drivers de protocols de xarxa, com ara iSCSI o OSD.

I això, segons afirma la pròpia companyia, és només el principi, doncs per als propers mesos té previst obrir components de les tecnologies StorageTek.

Per tal d'aprofitar aquests recursos, ha estat creada dins d'OpenSolaris una comunitat de desenvolupadors dedicada a les eines i recursos relacionats amb l'emmagatzematge.

Un dels avantatges que Sun hagi alliberat el codi font d'aquestes aplicacions en el marc del projecte OpenSolaris és que un cop aprofitat aquest codi i introduït en el sistema operatiu, es trobarà a disposició de tot el públic i funcionant amb tota mena de maquinari i no només en el de la companyia nord-americana, per la qual cosa el muntatge de servidors de dades de qualitat i amb gran quantitat de funcionalitats estarà a l'abast de moltes petites i mitjanes empreses que fins ara no s'ho podien permetre.

Més informació:

Nota de premsa de Sun Microsystems
http://www.sun.com/aboutsun/pr/2007-04/sunflash.20070410.1.xml

Pàgina del projecte OpenSolaris dedicada als recursos de gestió de l'emmagatzematge
http://www.opensolaris.org/os/community/storage/

Pàgina de Sun Microsystems dedicada a les eines d'emmagatzematge
http://www.sun.com/storage