dimecres, d’abril 11, 2007

Alliberada la versió 4.0 de Debian

L'instal·lador gràfic i els programes que substitueixen a Firefox i Thunderbird per no complir aquests darrers amb els termes exigits per Debian, principals novetats d'una versió que ha trigat 21 mesos en veure la llum.

Torna la distribució de Linux més lliure per excel·lència, Debian, i ho fa carregada de novetats després de gairebé dos anys de desenvolupament, tot i que sense cap mena de dubte la més destacable és el nou instal·lador gràfic que substitueix a l'anterior en mode text i que constituïa el principal problema a l'hora d'instal·lar la distribució per part d'un usuari novell.

La instal·lació ja no es realitza en dues passes amb un reinici de la màquina al mig de tots dos, si no en un sol pas després del qual quedarà tot correctament configurat i, en el cas d'estar instal·lant el sistema en una màquina desktop, ja tindrem configurat també l'entorn gràfic.

Però amb tot, la nova Debian 4.0 conserva l'orgull pel seu sistema d'instal·lació tradicional, doncs l'instal·lador que arrenca per defecte és el de mode text 'de sempre', i si volem arribar fins a la versió gràfica haurem d'arrencar el sistema amb el paràmetre installgui. I tampoc està disponible per a totes les arquitectures.

Les diferències entre l'instal·lador gràfic i el de text són bàsicament dues: el gràfic està traduït a més idiomes però per contra no permet la instal·lació del sistema en particions de disc encriptades. Per la resta, les passes a seguir són pràcticament les mateixes en els dos instal·ladors.

Una altra novetat destacable és Iceweasel, el nou navegador web que substitueix a Firefox i que en realitat és una implementació d'aquest però sense marca, i Icedove, que representa el mateix però per al gestor de correu electrònic Thunderbird. La inclusió d'aquests dos programes respon al litigi mantingut entre Debian i la Fundació Mozilla pel compliment de certs termes de la llicència sota la qual es troben els programes d'aquesta darrera, i que Debian considerava inacceptables.

Icewasel i Icedove es basen en el mateix codi de Firefox i Thunderbird recompilat, però extraient-ne el logotip de tots dos, les referències a la Fundació Mozilla, els plug-ins sota llicències no-lliures i, en general, qualsevol codi o element que no tingui lloc dins de la filosofia Debian.

Altres novetats incloses en Debian 4.0 "etch" són:

- Kernel 2.6.18
- Gnome 2.14 . Si no s'indica el contrari en el moment d'instal·lar el sistema, aquest serà l'escriptori per defecte
- KDE 3.5.5a amb KOffice 1.6
- Xfce 4.4
- Xorg 7.1 en substitució del ja clàssic XFree86
- OpenOffice 2.0.4a
- GIMP 2.2.13
- PostgreSQL 8.1.8
- Mysql 5.0.32
- GCC 4.1.1
- Apache 2.2.3
- Samba 3.0.24
- Evolution 2.6.3
- El servei debian-volatile passa a ser oficial i, per tant, canvia d'adreça a una del tipus debian.org

Les arquitectures suportades amb aquest llançament són: SPARC, HP Alpha, Motorola/IBM PowerPC, Intel IA-32 i IA-64, HP PA-RISC, MIPS, ARM, IBM S/390, AMD64 i Intel EM64T. A més, una altra novetat són els discos multiplataforma, amb els quals i des d'un únic DVD o un sol joc de CD's es pot instal·lar el sistema per a més d'una arquitectura diferent.

D'altra banda, la plataforma Motorola m68k ha estat abandonada a la branca oficial -malgrat que continuarà el seu desenvolupament fora d'aquesta- per motius tècnics.

La importància de Debian resideix també en què és la base sobre la qual es construeixen moltes altres distribucions, algunes d'elles líders del mercat i que sense cap mena de dubte són més populars que el seu "pare" degut a què simplifiquen la interacció de l'usuari amb el sistema. Entre aquestes distribucions cal destacar a Ubuntu, Knoppix i Xandros.

Més informació:

Pàgina web de Debian
http://www.debian.org/