dilluns, d’abril 09, 2007

FreeBSD anuncia suport per a ZFS

El sistema de fitxers de Sun Microsystems rep un nou suport després dels insistents rumors que el situen a l'òrbita de Mac OS X.

ZFS és un sistema de fitxers creat per Sun Microsystems i actualment desenvolupat per una comunitat lliure sota el patrocini de la multinacional nord-americana i amb llicència CDDL (Common Development and Distribution License) que aporta nombrosos avantatges enfront d'altres sistemes de fitxers equivalents pel què fa a alta capacitat i gestió de volums entre d'altres particulars. Actualment suportat en OpenSolaris, insistents rumors el situen també a l'òrbita del Mac OS X 10.5, sistema en el qual sembla que ha aparegut cert suport en les betes prèvies però sense poder instal·lar el sistema en si en una partició formatada amb ZFS.

El sistema que sí sembla confiar obertament en ZFS és FreeBSD, que ja al seu moment va anunciar que aquest sistema de fitxers seria suportat en les seves properes versions, i que ha materialitzat aquesta afirmació amb un anunci oficial a la seva pàgina web indicant que el sistema de fitxers de Sun estarà disponible experimentalment com a part de la branca principal de treball en la seva propera versió 7.0 .

De moment, ZFS només estarà disponible com a mòdul del kernel i per a arquitectures i386, amb un port a l'arquitectura AMD64 proper i la resta d'arquitectures per a més endavant.

Aquest és un pas important per a Sun, una companyia que ha tingut èxit en les seves iniciatives referents al programari, especialment amb Java i Solaris/OpenSolaris, però també amb altres productes de menor impacte entre el gran públic però igualment importants com ho són el mateix sistema de fitxers ZFS. I és que no oblidem que un sistema de fitxers acostuma a tenir una vida relativament longeva en l'agitat món de la informàtica, una vida durant la qual les necessitats d'emmagatzematge i consulta de fitxers poden canviar, generalment incrementant-se, i ZFS és un sistema bastant jove, que ja ha nascut en una era en la qual els discos durs són grans i les cerques en temps real en els fitxers emmagatzemats estan a l'ordre del dia, pel que pot ser un sistema àmpliament acceptat entre els sistemes Unix o clònics d'aquest.

Més informació:

Anunci de FreeBSD respecte a la inclusió de ZFS en la branca principal del sistema operatiu
http://lists.freebsd.org/pipermail/freebsd-current/2007-April/070544.html