divendres, de setembre 22, 2006

Intel revoluciona novament el món dels microprocessadors amb un nou xip que usa llum de làser

La multinacional nord-americana ha anunciat la fabricació del primer xip híbrid de tecnologia del silici i tecnologia làser, que pot trencar totes les barreres de velocitat en el futur.

Intel ha anunciat oficialment que els seus investigadors han aconseguit produir el primer microxip híbrid de tecnologia tradicional de silici i tecnologia fotònica, que permet a la informació circular a l'interior del xip a la velocitat de la llum.

Per aconseguir aquesta fita, els investigadors d'Intel a la Universitat de Califòrnia van aprofitar les qualitats de conducció de la llum del silici combinades amb el fosfat d'indi, un material emissor de llum. Això permet que dins del microxip la informació viatgi entre components a la velocitat de la llum, teòricament el límit de velocitat que pot prendre qualsevol cosa, malgrat que els límits de la física estan sempre subjectes a revisió.

Quan volem passar informació dins d'aquest xip, només hem d'aplicar una corrent elèctrica de baix voltatge per a què el component de fosfat d'indi generi llum, la qual és guiada pel solc de silici fins a la seva destinació mitjançant un feix de làser.

El silici és un excel·lent material per a guiar i fins i tot amplificar una senyal lumínica, però no pot generar llum per si mateix, pel que necessita un altre material que en aquest cas és el fosfat d'indi.

Per a fabricar el xip, es composa la placa amb els dos materials que, posteriorment s'oxiden mitjançant un plasma d'oxigen (gas carregat elèctricament), creant una fina capa d'òxid sobre ells que funciona com una mena de goma d'enganxar, fusionant ambdós materials en una sola pastilla de xip.

Aquesta innovadora tecnologia arrenca en el 2005, quan investigadors de la pròpia Intel van presentar el descobriment de què el silici pot amplificar un feix de llum sempre i quan s'empri un material diferent per a produir-lo.

La fi definitiva de la Llei de Moore?

Una de les conseqüències que pot tenir aquest descobriment és constituir la mort definitiva a la famosa Llei de Moore, el regnat de la qual ha trontollat durant aquests darrers mesos gràcies als avenços dels fabricants de microxips.

Aquesta llei, enunciada el 1965 per Gordon E. Moore, un dels cofundadors d'Intel, ens ve a dir que la velocitat dels processadors es duplica cada 2 anys, disminuint a la meitat el seu preu. Aquesta s'ha mantingut vàlida fins avui, fent de Moore un dels visionaris més sòlids de la indústria informàtica, almenys en aquest camp...

Expectatives a llarg termini

Segons els directius d'Intel, aquesta no és una tecnologia que es vagi a aplicar de la nit al dia. Encara podríem trigar molt en veure CPU's d'ordinadors que en facin un ús intensiu, malgrat que el fabricant de microxips s'ha mostrat més d'acord amb el fet que podríem començar a veure aviat dispositius secundaris que incloguessin quelcom d'aquesta tecnologia, ni que fos en una mínima part.

Més informació:

Nota de premsa d'Intel
http://www.intel.com/pressroom/archive/releases/20060918corp.htm