dilluns, de maig 22, 2006

Dubtes sobre si Darwin continuarà essent open source per a la plataforma x86

Els intents dels hackers per a executar el Mac OS X en maquinari de PC genèric podrien infondre suficient por a Apple com per a què aquesta deixés de publicar el codi font del nucli del seu sistema operatiu tal i com ho ha fet fins ara, malgrat que de moment, fonts internes de la companyia neguen aquesta possibilitat.

D'ençà que Apple va disponibilitzar els primers kits per a desenvolupament basats en processadors Intel x86-64 ha patit un problema: el dels hackers que analitzaven el seu sistema operatiu Mac OS X amb l'objectiu de poder executar-lo en maquinari de PC genèric. I ho aconseguien! fins avui, totes les versions de l'OS X per a màquines Intel han pogut ser executades tard o d'hora en un PC qualsevol.

Això no agrada a Cupertino, sempre molt gelosos de la seva plataforma. És per això que els enginyers de programari i maquinari d'Apple es van posar mans a l'obra per a impedir el què acabo d'explicar, implementant solucions que identifiquessin a les màquines de la poma de forma unívoca i forcessin al Mac OS X a córrer només sobre elles. Tot i això, les proteccions esmentades han acabat essent vulnerades d'una o altra forma pels interessats.

És per això que tot esperant accions més contundents per part de la companyia de Steve Jobs, alguns han començat a especular amb la possibilitat de què Apple tanqui les fonts del kernel del seu sistema operatiu.

Tot i ser un sistema operatiu propietari, el Mac OS X d'Apple està basat en la branca BSD de Unix i en el microkernel Mach (creat a la Universitat Carnegie Mellon), formant un nucli de programari anomenat Darwin que es troba disponible sota una llicència lliure, el que implica que podem disposar del seu codi font.

Aquesta disponibilitat, cantada per un nombrós grup de professionals de la informàtica com a una virtut (i si no, mireu l'exemple de Linux), pot ser tingut com el principal taló d'Aquil·les davant dels hackers que estudien i modifiquen el sistema per a executar-lo en maquinari de PC genèric, ja que d'aquest codi font poden extreure tota la informació necessària.

Fins ara Apple ha ofert sempre el codi font de Darwin a les seves versions per a la plataforma x86 i la plataforma PowerPC, malgrat que això podria tenir els dies comptats segons la rumorologia que ha començat a estendre's per la Xarxa.

Segons aquests rumors, Apple no distribuirà el codi font de Darwin per a la propera versió del Mac OS X, fet que és negat des de dins de la companyia de Cupertino per alguns responsables del desenvolupament del sistema operatiu.

Seguint amb els rumors, el codi font del Mac OS X per a Power PC continuaria essent lliurat a la comunitat, doncs no representa cap "perill" que pugui facilitar l'execució de l'OS X en maquinari de PC genèric.

Malgrat el desmentiment de diversos treballadors, l'empresa sembla no haver realitzat cap comunicat oficial, potser jugant amb l'ambigüitat i el secretisme que sempre l'han caracteritzat, o bé amagant una carta a la mániga amb la qual jugar en un futur proper.