dijous, de maig 11, 2006

Windows Vista podria ser una seriosa amenaça per als fabricants de programari de seguretat

Segons una anàlisi de la consultora Yankee Group, les funcionalitats de seguretat que Microsoft incorporarà a Windows Vista faran innecessari l'ús d'un programari de tallafocs o d'eines anti-spyware de terceres parts.

És difícil que Microsoft tregui un nou producte al mercat sense despertar els recels d'algun dels sectors especialitzats de producció de programari o de serveis informàtics. El nou Windows Vista no és cap excepció, i després de diverses polèmiques relatives al sistema de fitxers, l'Internet Explorer i les cerques integrades, ara li toca el torn a la seguretat.

D'ençà que el gegant de Redmond va adquirir a la companyia de programari GeCad (amb base a Romania), especialitzada en la creació de productes antivirus, la indústria de la seguretat informàtica s'ha sentit amb una espasa de dàmocles penjant sobre el seu cap, doncs malgrat que tots els analistes han assegurat que la companyia de Bill Gates no treurà al mercat un antivirus integrat en Windows per a evitar possibles querelles legals per part d'empreses com Symantec i McAfee, Microsoft sí ha produït productes col·laterals com ara tallafocs per al seu sistema operatiu i una eina anti-malware. Tot i això, les solucions de terceres parts segueixen enduent-se la palma en aquest segment.

Tot i això, i segons l'anàlisi de Yankee Group, aquesta situació es podria capgirar amb la sortida al mercat de Windows Vista, el successor del Windows XP.

L'esmentat sistema operatiu inclourà com el seu predecessor un tallafocs de sèrie, malgrat que com és normal en tot producte informàtic que va evolucionant, millor i més preparat per a complir la seva missió. Amb ell, molts usuaris veuran innecessari instal·lar un tallafocs de terceres parts com Zone Alarm o Outpost, pel què les empreses que comercialitzen aquestes solucions, podrien veure reduïts els seus beneficis.

Windows Defender, l'eina anti-spyware de Microsoft, també farà que molts usuaris vegin com a una necessitat supèrflua la instal·lació de programes com Ad-aware.

El segment dels antivirus sembla de moment el menys afectat, però aquesta també és una sensació enganyosa segons Yankee Group; Microsoft disposa de OneCare Live, un servei de pagament per subscripció que inclourà solucions antivirus, i que si es promociona conjuntament amb Windows Vista, podria fer molt mal al mercat a altres solucions completes com les de McAfee o Norton.

Tot i el que hem anat dient, l'anàlisi de la consultora nord-americana deixa encara una porta oberta a l'esperança de les companyies fabricants de solucions de seguretat: si bé per als usuaris finals les pròpies eines de Windows seran suficients, les empreses necessitaran algun tipus de gestió centralitzada de la seguretat, fet que obrirà les portes de bat a bat a les solucions de terceres parts per a xarxes.

L'informe de Yankee Group acaba afirmant que Vista reduirà el nombre de fallades greus de seguretat fins a un 80%, i aquestes seran menys severes que en Windows XP. Finalment, recomana a les empreses no adoptar la nova plataforma de Microsoft fins ben entrat el 2008.

Més informació:

Yankee Group
http://www.yankeegroup.com/