dilluns, de maig 08, 2006

Microsoft deixarà de proporcionar suport tècnic a Windows 98 i Me aquest proper juliol

Després de prorrogar dos cops la fi del cicle de vida d'aquestes versions del Windows, la companyia de Bill Gates sembla decidida a tancar l'aixeta de l'ajut definitivament aquest vinent 11 de juliol.

Microsoft ha anunciat oficialment que el suport tècnic ofert per la companyia per a Windows 98, Windows 98 SE (Segona Edició) i Windows Millenium finalitzarà aquest proper 11 de Juliol, acabant així amb una prolongació del període que en un principi s'havia estipulat com a cicle de vida per a tals productes.

A partir d'aquesta data, la companyia de Redmond deixarà d'oferir suport a l'usuari final i a empreses sobre tot allò relacionat amb les versions abans esmentades de Windows, així com també deixarà de crear pegats de seguretat per a futurs forats que puguin ser trobats en tals sistemes.

Naturalment, aquesta mesura ve acompanyada per la recomanació de la companyia als encara usuaris de les esmentades versions, per a què s'actualitzin a alguna o altra versió més recent, com per exemple Windows XP. En la majoria dels casos això comporta una inversió més o menys quantiosa en maquinari, doncs la potència que requereix Windows XP per a funcionar és superior a la què necessita Windows 98 de la màquina sobre la qual estigui treballant.

El suport d'auto-ajuda en línia que Microsoft proporciona per a aquests sistemes estarà actiu, almenys, un any més, i es podrà trobar a la web de la companyia de Bill Gates fins a l'11 de juliol de 2007.

Inicialment, el final del cicle de vida del Windows 98 i Me s'havia de donar el 16 de gener del 2004, però davant la pressió d'usuaris, professionals del sector i fins i tot publicacions especialitzades, Microsoft la va endarrerir fins al 30 de Juny del 2006, per a aquest passat gener endarrerir-la novament fins a l'11 de juliol, data que ara sí sembla definitiva al calendari.

Implicacions per a la seguretat

Encara a dia d'avui existeixen molts particulars i petites empreses que empren les versions de Windows a les quals Microsoft deixarà d'oferir suport tècnic en poc temps. Això significa que, donat el cas que algun cracker trobi un forat de seguretat que li permeti provocar una epidèmia vírica de dimensions pandèmiques entre màquines amb aquestes versions antiquades, és probable que els usuaris es trobessin desprotegits durant molt temps (ja que a Redmond, almenys davant d'una gran pandèmia, es decantarien probablement per proporcionar un pegat tot i la manca de suport tècnic oficial), el que permetria emprar les màquines afectades com a punta de llança per fer atacs DDoS o d'un altre tipus sobre màquines amb altres versions de Windows o altres sistemes operatius.