dimarts, de maig 09, 2006

PC-BSD arriba a la versió 1.0

Nou sistema operatiu per a ordinadors desktop basat en BSD, la branca de Unix amb fama de més segura i estable que qualsevol altra.

PC-BSD es basa en FreeBSD, un fork o branca de l'estàndard BSD (que inclou altres sistemes com OpenBSD o NetBSD) considerat com a un dels sistemes operatius més estables, robustos i segurs existents actualment.

La plataforma BSD té el seu feu d'usuaris principalment en el segment dels servidors, estant molt limitada pel què fa a les màquines desktop malgrat que existeixen nombroses eines que permeten el seu ús i gaudi en aquesta mena d'ordinadors, com ara entorns gràfics i suites ofimàtiques.

PC-BSD es centra, precisament, en aquesta línia: realitzar un BSD fàcil d'instal·lar i amb totes les eines necessàries per a un desktop productiu. En aquest sentit segueix el camí de distribucions Linux com OpenSuSE o Fedora per a la creació d'un escriptori alternatiu a Windows.

Aquesta mateixa setmana s'ha presentat PC-BSD 1.0, primera versió realment estable que acaba amb un període de betes públiques. Els principals punts forts d'aquest sistema operatiu són:

- Basat en FreeBSD 6.0, última versió disponible d'aquest famós sistema operatiu
- Entorn gràfic KDE 3.5.2
- Suport per a unes 50 llengües
- Actualització en línia del sistema simplificada
- Autodetecció i muntatge de nous mitjans inserits

Una instal·lació molt simplificada

Un dels principals inconvenients per a l'adopció de BSD pel públic en general és que les plataformes actuals basades en aquest estàndard no tenen un sistema d'instal·lació molt senzill, que faciliti a algú amb pocs coneixements d'informàtica el procés d'instal·lació en un ordinador.

PC-BSD intenta pal·liar aquesta mancança amb un instal·lador gràfic creat dins del mateix projecte, i que en la seva versió definitiva permet solucionar molts dels problemes dels sistemes Unix com per exemple el de les dependències (ben conegut pels usuaris de Linux).

Instal·lació d'aplicacions simplificada

Els responsables del projecte PC-BSD han insistit especialment en la simplicitat, incloent la instal·lació de noves aplicacions. Així, i seguint una tendència que s'està donant en el món dels Unixos i els seus clònics, han construït un sistema de paquets de programari autoinstalables, que comparen amb el sistema InstallShield del Windows. Els paquets esmentats empren el sistema batejat com a PBI.

Un cop instal·lat un paquet PBI, aquest crea un directori a /usr/local i les icones necessàries a l'escriptori KDE.

Altres companyies han desenvolupat sistemes automatitzats i assistits d'instal·lació de paquets, com el conegut Clic'N'Run de Linspire per a la seva distribució Linux.

En el mateix site de PC-BSD disposem d'un repositori de programes en format PBI preparats per a instal·lar en el nostre sistema. Programari tan conegut com el gestor de correu Thunderbird, el programa de VoIP Skype o el runtime de Java JRE 1.5.0 de Sun són algunes de les opcions disponibles en l'esmentat repositori.

PC-BSD 1.0 ja està preparat per a descàrrega lliure i gratuïta des de la web del projecte, estant disponibles dues imatges de CD-ROM (disc d'instal·lació i disc multi-llengua) i una imatge de disc dur virtual per a VMware.

Els requeriments de maquinari per a un mínim funcionament no són excessius: Pentium 2 amb 128 Mb. de RAM i 4 Gb. de disc dur.

Més informació:

PC-BSD - Personal Computing, served up BSD Style!
http://www.pcbsd.com/