diumenge, de maig 07, 2006

Microsoft i el New York Times desenvolupen un nou tipus de paper electrònic

El programari, desenvolupat per Microsoft però que rep el nom de Times Reader, permet l'actualització en línia de continguts per a la seva lectura en línia o bé offline.

El paper electrònic i els eBooks no han acabat de tenir l'èxit que seria desitjable per a les companyies fabricants de solucions d'aquest tipus, com són Adobe amb el seu Acrobat Reader o Sony amb el seu dispositiu de maquinari per a lectura de llibres electrònics. Tot i això, el seu nombre d'usuaris creix dia a dia, i per això no deixen de crear-se iniciatives per a facilitar l'accés dels usuaris a continguts electrònics.

Microsoft és una de les companyies embrancades en la lluita per a aconseguir una bona posició al mercat dels continguts electrònics, malgrat que amb una posició de lleuger desavantatge en comparació amb Adobe, després que el Microsoft Reader perdés la partida davant l'Acrobat Reader, tot i que encara avui en dia existeix un ampli catàleg de productes per al lector de Microsoft que permeten la supervivència d'aquesta plataforma, això si, sense ser tan estesa com el PDF, universal i multiplataforma, que gaudeix a més de diversos productes de terceres parts compatibles amb ell.

La companyia de Redmond juntament amb el prestigiós diari The New York Times ha presentat un nou programari destinat als continguts en línia que s'actualitzen amb freqüència, com per exemple els d'un diari.

Batejat com a Times Reader, s'ha creat pensant en Windows Vista, doncs per a la renderització dels continguts empra la interfície avançada d'aquest sistema operatiu que està cridat a ser el successor del Windows XP, les llibreries conegudes amb el nom de WinFX. El mateix programari s'encarrega de distribuir el text en columnes i adaptar-lo a la mida i format de qualsevol pantalla.

Per a llegir els continguts no cal estar connectats a Internet; podem descarregar-los en línia per a després desconnectar-nos i llegir-los en qualsevol lloc. Tot i això, de moment sembla que no hi haurà una versió per a PDA's de l'esmentat programa, cosa que seria desitjable per a una més gran portabilitat. Potser la companyia de Bill Gates vulgui disponibilitzar-lo com a màxim per als dispositius Origami, amb l'objectiu de potenciar la seva entrada al mercat.

El Times Reader permet a l'usuari personalitzar al màxim la presentació dels documents, que en principi s'assemblen en gran mesura a una edició impresa. Així, l'usuari pot arribar a escollir fins i tot la tipografia amb la qual presentar els continguts descarregats. El contingut serà igual que en la versió impresa, però es podran incloure enllaços interactius, de forma que si en llegir el document disposem de connexió a Internet, podrem ampliar la noticia a través dels enllaços proporcionats en aquesta.

Bill Gates i Arthur Sulzberger Jr. (editor del New York Times) van presentar el nou programari a la reunió anual de la Societat Americana d'Editors de Diaris, pel que no seria estrany que altres rotatius es sumessin a la iniciativa i llancessin en un futur proper els seus continguts per a l'esmentat lector, i fins i tot lectors amb la seva imatge personalitzada.

Sulzberger va declarar que el nou mitjà tindrà anuncis, i que aquests seran de pagament per als anunciants, però no va aclarir si els usuaris hauran de pagar per disposar dels continguts o bé aquests seran gratuïts. Al costat de Bill Gates, Sulzberger sí va afirmar que el nou programari vindrà instal·lat a tots els ordinadors amb Windows Vista quan aquest sistema es comercialitzi el gener del 2006. Nou conflicte per possible abús de posició dominant al mercat a la vista, aquesta vegada amb Adobe?

La primera versió beta d'aquest programa estarà disponible d'aquí a unes setmanes, de la mateixa manera que les primeres edicions del Times en el format d'arxiu que usa. De moment no s'han donat a conèixer detalls tècnics del nou programari, com per exemple el format de fitxer emprat.

Més informació:

Microsoft Software Will Let Times Readers Download Paper - New York Times
http://www.nytimes.com/2006/04/29/technology/29paper.html?_r=1&oref=slogin

Nota de premsa de Microsoft - The New York Times to Enhance Online and Offline Reading Experience With Times Reader
http://www.microsoft.com/presspass/press/2006/apr06/04-28TimesReaderPR.mspx