dilluns, de maig 15, 2006

Sun Microsystems adapta la llicència de Java per a què encaixi millor amb projectes de programari lliure

Fins ara, el tipus de llicència emprat per Sun per a Java, impedia la seva inclusió en les distribucions GNU/Linux lliures, i fins i tot en les distribucions d'OpenSolaris, amb el què l'usuari havia de descarregar des d'Internet i instal·lar el programari esmentat pel seu compte. A partir d'ara tot aquest procés es veurà simplificat.

La nova llicència de Java afectarà al runtime d'aquest llenguatge, el JRE (Java Runtime Environment), una peça de programari que permet l'execució dels programes compilats al bytecode de Java.

Amb aquest moviment, Sun facilita la inclusió del JRE en projectes de programari lliure com GNU/Linux, els diversos forks existents de BSD (FreeBSD, NetBSD, OpenBSD,...) i OpenSolaris entre d'altres, sense cap restricció de llicència.

L'anunci públic dels detalls d'aquesta nova llicència -que fins ara només ha estat donada a conèixer en roda de premsa- es realitzarà en el marc de la conferència JavaOne, a celebrar entre el 16 i el 19 d'aquest mes en el conegut Moscone Center de San Francisco (Estats Units).

Aquest moviment pot emmarcar-se en l'estira-i-arronsa que Sun manté amb la comunitat open source; aquesta darrera reclama que la multinacional informàtica obri el codi font del llenguatge de programació multiplataforma, mentre que la companyia s'hi nega malgrat que últimament ha canviat nombrosos aspectes del seu desenvolupament i filosofia de treball.