dilluns, de maig 15, 2006

OpenSuSE publica la versió 10.1 de la seva distribució

La inclusió de Xgl i el suport més gran per a xarxes sense fils, les principals novetats d'una release menor que té molts ingredients per haver estat major.

Després d'una infinitat de versions candidates, OpenSuSE llança la seva segona release d'ençà que el projecte va començar a caminar (la primera fou la 10.0), i malgrat que el moviment dels dígits ens indica a priori que aquesta és una revisió menor de la primera versió, en realitat OpenSuSE 10.1 porta suficients i atractius canvis per a convertir-se en una release major per dret propi.

Xgl

Si hi ha alguna novetat que destaca amb nom propi en aquesta nova versió -o, almenys, així ho han volgut els desenvolupadors- és Xgl, un nou tipus de servidor gràfic que aprofita les targes gràfiques de darrera generació compatibles amb OpenGL per a mostrar efectes gràfics espectaculars en pantalla. Diverses distribucions l'estan incloent, com la pròpia OpenSuSE o Ubuntu.

Més WiFi

Les xarxes sense fils són sense cap mena de dubte la tecnologia de connectivitat del futur, però també del present, mentre que cada dia són més els usuaris que decideixen disposar d'aquest tipus de connexió en els seus domicilis particulars.

Les novetats mai han estat ben implementades en Linux des del principi, més que res per la manca d'informació tècnica que els fabricants de maquinari donen sobre els seus equips, pel què les diferents targes WiFi i els xipsets que integren la capacitat de comunicació sense fils han hagut de ser suportats en el sistema operatiu del pingüí a través d 'enginyeria inversa.

El problema més important de les xarxes sense fils és el de la seguretat -lògic al viatjar la informació a través de l'aire i no haver de "punxar" un cable a la xarxa local-, per la qual cosa OpenSuSE 10.1 inclou la versió 2.0 d'AppArmor, un toolkit de "securització" d'aplicacions en xarxa desenvolupat per Novell i que fins ara només es podia trobar en les versions per a servidor de la distro de l'esmentada companyia.

I més virtualització

Una altra tendència que sembla clara en el món de la informàtica actual és la de la virtualització. I un dels paquets de virtualització que més èxit està tenint entre les distribucions de Linux és Xen. Amb això està pràcticament tot dit.

OpenSuSE 10.1 integra la tercera versió de Xen perfectament en el YaST (l'instal·lador i programari de gestió i configuració de la distro).

L'apartat gràfic, millorat en general

Xgl no és l'única novetat pel que fa a l'apartat gràfic. Tota la distribució ha estat millorada, des de les pantalles d'arrencada -que s'han intentat fer més elegants per a la seva millor acceptació a l'entorn empresarial- fins al "look&feel" de l'escriptori.

Si històricament SuSE havia recolzat a KDE però mantenint a Gnome com una opció més per a l'entorn gràfic, sembla que els temps han dut al canvi, i que ara l'entorn preferit de SuSE és Gnome. Per a aquest sembla haver estat dissenyat un nou conjunt d'icones i un fons d'escriptori que sense cap mena de dubte faran les delícies dels amants de l'elegància.

Malgrat aquesta preferència no declarada, en la instal·lació se'ns contínua preguntant si l'entorn de finestres per defecte serà Gnome o KDE.

Les versions dels entorns gràfics que s'han inclòs no són les darreres (Gnome 2.12 i KDE 3.5.1), pel que és previsible un producte provat com estable i robust.

En el moment d'escriure aquestes ratlles a la web d'OpenSuSE es podien descarregar les imatges en CD (cinc en total) de la distribució. Per aconseguir-la en DVD haurem d'esperar però no gaire, doncs el 18 de maig és la data prevista per a la seva disponibilització, de la mateixa manera que la versió Live, aquesta també en DVD.

Per a les actualitzacions i la instal·lació de programari extra s'habilitaran dues línies d'FTP, una amb programari lliure i l'altra amb programari propietari. En aquesta darrera s'hi inclouran programes no lliures com el runtime de Java (JRE), el lector de documents PDF Adobe Reader, o el reproductor multimeda Real One.

Per a la descàrrega de les imatges ISO de la distribució podem recòrrer a l'FTP o bé al sistema d'intercanvi d'arxius peer-to-peer BitTorrent. OpenSuSE 10.1 està disponible per a les arquitectures x86, x86-64 i PowerPC. De totes elles també en tenim un CD amb una imatge per a instal·lar la distribució directament des d'Internet.

Més informació:

OpenSuSE
http://www.opensuse.org