divendres, de maig 19, 2006

Sun anuncia definitivament que obrirà el codi font de Java

La multinacional nord-americana respon així a les nombroses peticions en aquest sentit que li ha anat realitzant la comunitat open source al llarg del temps. Aquest anunci coincideix amb el canvi de llicència del JRE que permet la seva inclusió en distribucions Linux i amb OpenSolaris.

Sun va prometre fa poc estudiar la possibilitat d'obrir el codi font del seu llenguatge de programació multiplataforma Java, una petició realitzada reiteradament des de la comunitat de programadors en codi obert i del programari lliure durant molts anys, i a la qual la companyia nord-americana s'havia fet la sueca fins ara.

El primer indici d'aquest moviment fou donat la setmana passada, quan la companyia presidida per Jonathan Schwartz va anunciar la seva intenció de canviar la llicència del runtime de Java (JRE, Java Runtime Environment) per tal que aquest pogués ser inclòs en distribucions de Linux i altres sistemes operatius de codi obert i lliures. Fins ara, i un cop instal·lat el sistema, l'usuari havia de descarregar i instal·lar pel seu compte el JRE.

L'anunci oficial s'ha produït durant la celebració de la JavaOne Developer Conference a San Francisco (Califòrnia, Estats Units) per boca de Jonathan Schwartz, president i CEO de Sun. Per al seu discurs, Schwartz es va envoltar d'alguns dels grans del sector: Ed Zander, CEO de Motorola, Mark Shuttleworth, fundador de la distribució Ubuntu a la qual Sun també donarà suport en els seus xips Niagara, i Mark Fleury, CEO de Jboss (NetBeans).

Evitant la fragmentació

El principal temor que Sun ha mostrat públicament a l'hora de parlar de l'obertura del codi font de Java i que a la vegada ha servit d'excusa per a evitar precisament això durant uns quants anys, és la possibilitat de fragmentació de l'estàndard.

Per a entendre'ns -i almenys en teoria-, un programa Java escrit i compilat en un entorn Linux, ha de funcionar a la perfecció en qualsevol altre sistema operatiu, ja sigui aquest Mac OS X, Windows o Solaris -d'aquí el famós eslògan "compilar una sola vegada i executar on es vulgui" del qual presumeix Sun per al seu Java-. Amb l'obertura del codi font de Java res ni ningú impedeix que un grup de programadors canvii l'estàndard i crei la seva pròpia versió del llenguatge, arribant aquesta darrera a ser totalment incompatible amb el Java original.

És per aquest motiu que Jonathan Schwartz ha demanat a la comunitat de desenvolupadors que vigilin per la unitat de Java, cosa que l'empresa que presideix també farà.

Sense massa detalls encara

De moment es sap que s'alliberarà el codi font, però es desconeixen les condicions en les quals es farà, com per exemple la llicència a usar.

És poc probable que sigui la GPL, massa oberta i que permet modificacions de qualsevol mena al llenguatge -i que com hem vist és el que Sun vol evitar-, per la qual cosa s'espera una llicència més tancada, que no permeti considerar al Java com free software, si no només com a open source*.

És possible que això disgusti a certa part de la comunitat de desenvolupadors que des de fa temps li venien reclamant aquest moviment a Sun però per a la resta, la sola notícia de l'obertura del codi de Java, ja serà més que suficient.

Beneficis

Fer que la mateixa comunitat participi del desenvolupament del llenguatge, buscant fallades i bugs o aportant millores són els avantatges immediats de les quals gaudirà Java. L'interès que captarà de programadors que fins ara no havien volgut programar en aquest llenguatge precisament pel fet de no ser open source serà un altre, amb el que és possible que amb aquest moviment, Sun pretengui frenar l'èxit de Mono (clon lliure de .NET) i redirigir a part de la seva base de programadors al seu propi terreny.

Més informació:

Sun Microsystems Unveils Java Technology Advancements at World's Largest Developer Conference
http://www.sun.com/smi/Press/sunflash/2006-05/sunflash.20060516.1.xml

* un free software ha de ser open source, però el contrari no és necessàriament cert; un programari pot ser de codi obert i no complir amb la resta dels requisits per ser lliure, restringits per llicència.