dimarts, de gener 31, 2006

Red Hat vol ser la primera en oferir una distro de Linux per als nous Mac's basats en Intel

Malgrat que ja existeixen distribucions de Linux per als Apple Macintosh amb arquitectura PowerPC, el canvi de la companyia de la poma als xips d'Intel obliga a crear una nova branca de desenvolupament.

Malgrat tot, els canvis hauran de ser mínims, ja que la plataforma per a la qual es compila ja existeix des de fa algun temps, però el maquinari concret d'Apple obliga a reconsiderar algunes parts del sistema, com el carregador, ja que el sistema de firmware dels nous Apple difereix de l'arquitectura actual i de la BIOS dels PC's tradicionals.

Fins ara Apple basava el firmware dels seus equips en l'arquitectura anomenada OpenFirmware (desenvolupada per Sun Microsystems i la principal virtut de la qual era la independència del maquinari), però amb el canvi de plataforma, ara empra l'estàndard EFI (Extensible Firmware Interface) desenvolupat per Intel com a substitut de les actuals BIOS, sobre les quals ja hi pesen els anys. Sempre més atrevida que els fabricants de PCs, Apple ha estat la primera gran companyia informàtica en usar el nou estàndard EFI. Com que qualsevol sistema operatiu que es vulgui instal·lar en una màquina ha de poder interactuar amb el firmware de forma adequada, els desenvolupadors de Linux, BSD o altres sistemes han de començar a reescriure els seus carregadors. I Red Hat, que ja té experiència prèvia en la plataforma de Apple, s'hi ha atrevit.

La companyia nord-americana ha anunciat la intenció de crear una nova branca de la seva distribució per als nous equips de Apple amb xips Intel, com el MacBook Pro.

Més informació:

Technology News: Distros : Red Hat Plans Linux Distro for MacBook Pro
http://www.technewsworld.com/story/48510.html