dimarts, de gener 31, 2006

Primeres reaccions sobre la GPL 3.0

El primer draft públic de la nova versió de la llicència lliure per excel.lència ja ha provocat les primeres reaccions i comentaris públics; entre els més esperats, l'opinió de Linus Torvalds, que de moment es mostra reaci a posar el kernel de Linux sota aquesta nova versió.

El primer esborrany públic d'una embrionaria GPL 3.0 ha estat penjat a Internet amb la sana intenció de què desenvolupadors i usuaris el llegeixin, opinin y contribueixin així al seu procés de creació. I Richard Stallman i Eben Moglen no poden estar decepcionats pel debat que al seu voltant s'està generant a Internet.

Un cop llegit l'esborrany, és gairebé obligatori per al desenvolupador d'un projecte lliure si pujarà al carro de la GPL 3.0 o bé si el deixarà passar. I, com no, la majoria de la gent interessada en el tema esperava amb ànsia l'opinió del que és considerat com a fundador i responsable del projecte lliure que més èxit ha tingut: Linus Torvalds, pare del Linux. I Linus no s'ha mostrat gaire convençut del canvi.

En primer lloc, Torvalds ha recordat que el kernel del Linux es va donar a conèixer al públic sota la versió 2 de la GPL, no obrint la porta de forma automàtica per a què pugués estar directament i en el moment de la seva publicació sota una altra nova versió de la mateixa. És a dir, abans de què Linux pugués estar disponible sota GPL 3 o superior, cal estudiar el cas, el canvi de llicència no és tan fàcil.

A l'e-mail a la llista de desenvolupadors del kernel en el què Torvalds es va referir al tema, va repetir vàries vegades que ell no veia possible un canvi a la GPL 3.0, afirmant de forma taxativa que "la conversió no tindrà lloc".

Una actitut contraria sobre la GPL 3.0 és la que deu tenir Sun Microsystems, doncs el seu president Jonathan Schwartz afirmava recentment al seu weblog personal que en el futur el sistema operatiu Solaris podria ser alliberat sota la CDDL (Common Development and Distribution License, un tipus de llicència de codi obert) i la GPL 3.0 . Això podria ser gràcies als mecanismes integrats a la nova versió de la GPL que permeten i faciliten el seu ús juntament amb altres llicències.

Si bé de moment Schwartz admet que només el sistema operatiu Solaris s'alliberaria sota la GPL 3.0, el president de Sun també contempla la possibilitat de què més endavant sigui tot el Solaris Enterprise System (que consisteix en la suma del sistema operatiu Solaris més una sèrie d'eines de desenvolupament i gestió) el qual estigui disponible sota la nova llicència.

Per a què sigui possible l'aplicació de la GPL 3.0 sobre Solaris, Schwartz marca dues condicions: en primer lloc, que la companyia que presideix contactarà amb el màxim nombre de desenvolupadors i usuaris que prefereixin la GPL per tal de treure el màxim partit a l'intercanvi de codi i material que existeix amb la plataforma Linux. En segon lloc, Schwartz recorda que la seva companyia encara no ha seleccionat sota quina llicència s'alliberaran les especificacions del xip Niagara, i es pregunta si és el moment que el món dels sistemes físics (maquinari) i els sistemes operatius (programari) s'acostin una mica més. Vol dir amb això que Sun està estudiant alliberar les especificacions del xip Niagara sota la GPL 3.0? pel que es desprèn d'aquestes declaracions, és possible.

Més informació:

Opinió de Linus Torvalds sobre la GPL 3.0 - Re: GPL V3 and Linux - Dead Copyright Holders
http://lkml.org/lkml/2006/1/25/273

Blog de Jonathan Schwartz - Thinking About GPL3...
http://blogs.sun.com/roller/page/jonathan?entry=hp_and_sun_partnering_around