diumenge, de gener 29, 2006

Publicat el primer esborrany de la GPL 3.0

Després d'anys de desenvolupament i debat intern, surt a la llum un primer esbós del què pot ser la tercera versió definitiva de la GPL, la llicència lliure per excel·lència per a programari, però que també intentarà cobrir altres aspectes de la informàtica del present i el futur, com els continguts.

La necessitat d'una nova versió de la GPL, la versió 2 de la qual ens ha estat acompanyant durant els darrers 15 anys, es feia patent per a poder enfrontar-se als nous reptes que l'expansió de les tecnologies de la informació han comportat. Segons els "pares" d'aquesta versió de la GPL, Richard Stallman i Eben Moglen (Conseller Delegat de la FSF), no són els canvis tecnològics els que han obligat a un replantejament i modificació d'aquesta llicència, si no els canvis socials lligats a les TIC's. En les seves pròpies paraules, la nova GPL s'ha fet per a continuar garantint la llibertat dels usuaris.

El nucli conceptual de la GPL continua sent la idea del copyleft, amb el qual es reconeix l'autoria del programari (o, eventualment, altra mena de creació) a un determinat individu o grup d'individus, però al mateix temps permet i facilita la llibertat per a què altres prenguin com a base aquesta feina per a modificar-la i adaptar-la a les seves necessitats, remetent-la novament a la comunitat i sempre reconeixent el mèrit de l'autor original. Aquest cicle es pot repetir "ad eternum".

Una de les principals motivacions per a revisar la GPL ha estat l'amenaça que sobre el programari lliure plantegen les patents de programari. Aquest problema ha crescut des del 1991 (data d'alliberament de la GPL 2.0) en què només afectava als Estats Units per passar a afectar a gairebé tot el món, que en un grau més o menys alt ha permès una certa patentabilitat del programari. Tot i això, i en ser impossible abolir les patents de programari per ser una iniciativa que està fora de l'abast directe de la FSF (Free Software Foundation, organisme encarregat de la defensa del programari lliure i de la redacció i aplicació de la GPL), el que si proporciona la GPL 3.0 són mecanismes de defensa en front d'aquestes.

Una altra amenaça al programari lliure a la qual s'ha intentat fer front en aquesta nova versió de la GPL són els sistemes de gestió de drets digitals (DRM per les seves sigles en anglès). En la secció 3 del redactat del draft de la GPL 3.0 es proporciona als creadors de programari tota una sèrie de mesures per a combatre l'ús de sistemes DRM. A tal efecte, un punt important és el paràgraf en el qual s'hi esmenta que un programa cobert per la GPL no podrà formar part d'una protecció digital que vagi més enllà de la funcionalitat oferta pel programari. És a dir, si un programa de reproducció d'àudio està subjecte a la GPL, el codi d'aquest no podrà formar part d'un sistema DRM per a protegir fitxers MP3, per exemple, i que si això fos així, no es podria acusar a un altre programa sota la GPL de poder accedir a tals fitxers sense permís.

Altres canvis inclosos a la GPL 3.0 són:

- Mecanismes per a augmentar la compatibilitat d'aquesta amb altres llicències lliures, de forma que sigui possible combinar codi sota la GPL amb codi subjecte a altres llicències. No es garanteix una compatibilitat total amb totes les llicències lliures existents, però sí s'augmenta la base de possibles compatibilitats.
- Mesures per protegir als programadors dels sistemes tipus Palladium ("confiables"), en els quals es necessita una clau o un altre mètode d'autentificació i validació homònim per a executar programari.

Més informació:

Plana web de la GPL 3.0
http://gplv3.fsf.org/

Primer draft de la GPL 3.0
http://gplv3.fsf.org/draft