diumenge, de gener 29, 2006

Microsoft obre part del seu codi font per tal d'acontentar a la Comissió Europea

Compte amb interpretar el titular: no es tracta de què l'empresa de Redmond alliberi el codi del Windows sota llicència GPL, ni que a partir d'ara el seu sistema operatiu sigui gratuït, si no que intentant frenar l'ofensiva legal que pateix a la Unió Europea, Microsoft s'ha decidit a obrir el codi font dels protocols de comunicacions del Windows Server System sota una llicència encara no definida.

Tot i que en els primers moments després de què es donés a conèixer la noticia molts sites d'Internet van afirmar que Microsoft es veia obligada a obrir tot el codi del Windows (pagant, això si), aquesta informació no és del tot correcta: la companyia de Bill Gates obrirà el codi font dels protocols de comunicació del Windows Server System, un conjunt d'aplicacions (entre les quals s'hi inclou el Windows Server 2003) destinades a l'empresa.

Aquesta iniciativa no és gratuïta; en primer lloc respon a una iniciativa legal de la Comissió Europea, que ja va aconseguir forçar a Microsoft a publicar en el 2004 un gran volum d'informació tècnica sobre els protocols de comunicació abans esmentats. A més, la companyia de Redmond es va oferir a proporcionar 500 hores gratuïtes de suport tècnic amb els seus experts a aquelles empreses que volguessin construir productes compatibles amb els seus.

Tot el problema ve, precisament d'aquí: la Comissió Europea considerava que les empreses competidores de Microsoft no disposaven de prou informació tècnica sobre els productes de l'empresa de Redmond per a construir solucions interoperables amb ells, situació promoguda per la pròpia Microsoft de forma il·legal. Igualment, va considerar insuficients les mesures preses per Microsoft, consistents en l'alliberament d'unes 12.000 planes d'informació tècnica i el suport tècnic anteriorment esmentat.

No s'ha puntualitzat encara sota quin tipus de llicència s'alliberarà aquest codi, malgrat que des d'alguns mitjans s'especula amb què serà de pagament, pel què només hi podran accedir a aquest codi font les empreses que tinguin una certa capacitat econòmica. Si fos alliberat sota un altre tipus de llicència, probablement el benefici per a projectes independents com ara distribucions Linux, sistemes BSD o d'altres seria possible, encara que és dubtós que la companyia de Redmond ho permetés.

Per la seva banda, Microsoft ha volgut plantejar el tema al públic com a una petita victoria, declarant que la seva iniciativa "va un pas més enllà del que en el seu moment ens va demanar la Comissió Europea".

Més informació:

Nota de premsa de Microsoft al respecte
http://www.microsoft.com/presspass/press/2006/jan06/01-25EUSourceCodePR.mspx

Plana d'informació de Microsoft sobre el tema
http://www.microsoft.com/mscorp/legal/eudecision/

Microsoft Windows Server System
http://www.microsoft.com/windowsserversystem/default.mspx