dilluns, de gener 09, 2006

Windows Vista podria comportar un canvi en la forma de comercialitzar el sistema operatiu

La propera generació del sistema operatiu de Microsoft podria comportar la desaparició de les diferents versions per a entorns domèstics i professionals (Home, Server, Professional,...) en favor d'una única versió a la qual -i després de pagar- se li podrien desbloquejar les diferents funcions.

Actualment Microsoft té al mercat diferents versions del seu sistema operatiu Windows adaptades a necessitats concretes del mercat però basades en un únic nucli comú per a totes aquestes versions. Així, els usuaris domèstics disposen del Windows XP Home, mentre que els usuaris professionals poden optar pel Windows XP Professional, els posseïdors d'un equip Media Center també tenen una edició concreta del Windows apta per a les seves màquines. I a més a més, el Windows 2003 Server, que tenint el mateix nucli que els anteriors està preparat per a màquines que facin tasques de servidor.

Aquesta varietat de funcions podria semblar adequada per al mercat, doncs cadascuna d'elles cobreix les necessitats d'un grup concret d'usuaris. Però per als distribuïdors i els professionals de la informàtica suposa un maldecap, i per als mateixos usuaris pot suposar també un problema. És per això que, segons informa la publicació online CRN, Microsoft podria canviar la forma de comercialització de les diferents versions del Windows aprofitant l'entrada al mercat de Vista, la propera generació del seu sistema operatiu.

A partir d'aquesta data podria existir una única versió del Windows per a tots els mercats, les funcionalitats avançades de la qual s'anirien desbloquejant previ pagament i mitjançant claus d'accés electròniques. Independentment del nivell de l'usuari, aquest adquiriria un únic DVD, igual per a tothom. Suposem que el nostre usuari tipus només disposa d'un ordinador domèstic al qual hi vol instal·lar una versió bàsica del sistema. Per a això, a més del DVD del Windows, adquiriria una clau electrònica determinada -que podria consistir en una sèrie de nombres i lletres com és ara el número de sèrie, o bé en un fitxer amb una clau similar a les emprades per programes com ara PGP-.

Al cap d'un temps, i si el nostre usuari vol ampliar la funcionalitat de la seva màquina elevant-la a -posem per exemple- controlador de domini d'una petita xarxa empresarial, només haurà d'adquirir via telemàtica una nova clau per a desbloquejar les funcionalitats que permeten al Windows desenvolupar aquest rol.

El nou sistema de comercialització seria sense cap mena de dubte més versàtil, però també podria facilitar la feina dels "pirates informàtics" per a piratejar el sistema, com ja ha passat amb les anteriors mesures de seguretat emprades per Microsoft als seus productes. Amb un sol crack es podria disposar de totes les versions del Windows.

Aquesta informació publicada per CRN es sustenta en base a declaracions anònimes de persones properes a Microsoft, però la companyia encara no s'hi ha pronunciat oficialment.

Més informació:

CRN | Vista | Microsoft To Ship All OS Bits With Every Version Of Vista
http://www.crn.com/components/weblogs/article.jhtml?articleId=175802311