dimarts, de setembre 27, 2005

Palm es desvincula definitivament de l'exclusivitat amb la plataforma Palm OS

El nou model de smartphone Treo 700w funciona amb Windows Mobile, trencant d'aquesta forma el "monopoli" del Palm OS sobre els dispositius de l'antiga PalmOne. Pot ser el principi de la fi per al Palm OS?

Fa unes setmanes es va especular amb la possibilitat de què el proper dispositiu smartphone de la companyia Palm funcionés amb Windows Mobile. La notícia, sense més importància si fos una altra la companyia implicada, ha tingut molta més difusió tractant-se de Palm, l'antiga PalmOne, fabricant de dispositius de mà basats -fins ara- exclusivament en el sistema operatiu Palm OS. A més, aquest sistema operatiu ha anat perdent quota de mercat des de fa anys, fins arribar al punt que el seu rival directe (el Windows Mobile de Microsoft) ha capgirat la balança al seu favor, equipant a més equips de mà venuts.

Palm ha trencat la tradició no escrita, sent-li "infidel" a PalmSource amb el seu nou dispositiu Treo 700w, una combinació de telèfon mòbil i PDA, un d'aquests aparells als quals es pot anomenar smartphone, perquè el sistema operatiu que incorpora no és l'habitual Palm OS, si no la darrera versió del Windows Mobile.

Això pot ser un cop molt dur per al sistema operatiu Palm OS, que s'afegeix a una altra notícia, preocupant en certa forma: l'adquisició de PalmSource per la companyia japonesa Access, que podria posar fi al desenvolupament del Palm OS tal i com el coneixem ara o bé estancar-lo al mercat japonès, malgrat que depenent de l'estratègia adoptada pel nou propietari, també podria suposar una revitalització del sistema. En qualsevol cas, l'efecte psicològic entre els actuals usuaris i els futurs clients potencials de veure al fabricant de dispositius Palm apostar pel seu rival més directe, pot ser devastador i suficient per dur-los a apostar per la plataforma de Microsoft. Només aquest estiu els dispositius basats en Windows Mobile han aconseguit superar en vendes als dispositius basats en Palm OS, que ostentaven des de feia anys la primera posició al mercat.

Segons algunes informacions sorgides els darrers mesos, el futur del Palm OS sembla ser migrar el seu nucli a Linux mantenint la interfície d'usuari actual.

Aquest moviment també pot significar el canvi d'orientació de Palm, de ser una empresa constructora de dispositius basats en Palm OS a ser una companyia de maquinari, que treballa i basa els seus projectes i dissenys en el sistema operatiu que s'ajusta més bé a les necessitats del moment, l'aparell i els clients.

El nou Treo 700w disposarà de Windows Mobile 5.0 amb les versions per a dispositius mòbils de la suite Office, el navegador web Internet Explorer i el client de correu electrònic Outlook amb accés directe a servidors Exchange 2003.

La nova línia de productes Palm -anunciada en roda de premsa conjunta per Palm, Microsoft (Bill Gates en persona va fer acte de presència) i Verizon- sortirà a la venda a principis del 2006.

Més informació:

palmOne - Palm and Microsoft Join to Bring the Palm Experience to Windows Mobile
http://www.palm.com/us/company/pr/news_feed_story.epl?reqid=760974