dimecres, de setembre 21, 2005

Opera "s'allibera"

La versió gratuïta del navegador, fins ara finançada amb publicitat, elimina aquesta darrera característica per a competir en les mateixes condicions amb Firefox i Internet Explorer.

Opera ha publicat aquesta setmana una nova revisió del seu navegador web que inclou com a principal novetat el fet que prescindeix de les tradicionals cibertires publicitàries que fins ara permetien a la companyia guanyar alguns diners amb els usuaris del seu programa. Els usuaris que no volguessin veure la cibertira en el seu navegador podien optar per pagar una llicència a la companyia Opera que llavors els proporcionava una versió del programa sense cibertires.

A partir d'ara tot això canvia i Opera ja es pot descarregar gratuïtament sense cap mena de cibertira per a tothom. Malgrat tot, Opera continuarà proporcionant assistència tècnica amb el pagament previ -això si, només en Anglès- als usuaris que ho vulguin. Aquesta assistència tècnica cobreix la instal·lació del navegador, migració des d'altres navegadors, personalització del programa i solució de problemes en general, i és un servei que està disponible per a les plataformes Windows, Linux i Mac OS X.

Oficialment, Opera s'ha convertit en gratuït a causa del gran èxit del navegador entre el públic, malgrat que el més probable és que s'hagi fet aquest moviment per a poder competir d'igual a igual amb el navegador Firefox i acostar-se així una mica més a l'Internet Explorer de Microsoft en el que a quota de mercat es refereix. I és que sense cap mena de dubte la presència d'una cibertira a la finestra del navegador ha dissuadit a molts usuaris d'instal·lar-lo i usar-lo.

Opera és un navegador web multiplataforma que es troba disponible per als principals sistemes operatius del mercat -Windows, Linux i Mac OS X- a més de per a alguns sistemes no tan coneguts -FreeBSD, QNX,...- i fins i tot per a dispositius mòbils -telèfons Nokia, Sony Ericsson,...-. Entre les funcionalitats incloses en el programa per a ordinadors de sobretaula i portàtils podem destacar el bloqueig de finestres pop-up, la navegació en pestanyes (tabbed browsing), el cercador integrat a la interfície d'usuari, client d'e-mail, d'IRC i lector de feeds RSS. Opera sempre ha gaudit entre els analistes i el gran públic que el coneix de fama de seguretat, estabilitat i rapidesa.

Més informació:

Opera
http://www.opera.com/