dimecres, de setembre 14, 2005

eBay compra Skype

Amb aquesta adquisició la companyia de subhastes entra en un terreny fins ara desconegut per a ella com és la telefonia sobre IP (VoIP), molt diferent dels serveis de comerç electrònic i pagaments online que era l'única cosa que fins ara oferia.

Skype fou revolucionari quan va sorgir com a programari gratuït de veu sobre IP, permetent realitzar trucades per Internet a altres usuaris del mateix programa en quatre plataformes diferents: Windows, Pocket PC, Mac OS X i Linux. La companyia, amb seu a Luxemburg, va créixer ràpidament en fama i potencial gràcies a aquest producte que, tot i no ser res de nou (la tecnologia VoIP existeix des de fa força temps), ofereix una qualitat inusitada sobre connexions fins i tot de 56 kbps (mòdem). Per aquest motiu Skype ha tingut diversos "pretendents" que li han proposat la compra, i es rumoreja que fins i tot Microsoft va estar interessada en l'operació. Tot i això ha acabat sent eBay la que s'ha endut el gat a l'aigua per 2,6 bilions de dòlars en accions i efectiu en caixa.

Gran potencial

"Les comunicacions estan en el cor del comerç electrònic" tal com ha dit Meg Whitman, CEO d'eBay. L'adquisició proporcionarà a la companyia de subhastes un nou mercat, ja que la tecnologia VoIP no només permet la realització de trucades gratuïtes entre ordinadors, si no també la de trucades de baix cost a grans distàncies (entre continents per exemple), amb la qual cosa hi ha uns bons beneficis per a l'operadora que proporciona el servei. I no oblidem que eBay funciona per mitjà de PayPal per als pagaments online, una tecnologia líder a la Xarxa i que compta amb gran nombre d'usuaris. Això, juntament amb l'èxit de Skype al mercat, podria facilitar en gran mesura l'expansió dels serveis de pagament de la companyia luxemburguesa.

La influència entre ambdues empreses podria ser bidireccional, però... com influirà Skype a eBay, a banda d'obrir-li una nova línia de negoci? Potser podríem arribar a veure subhastes per veu a Internet? O per vídeo, perquè s'està treballant en la versió oficial de videoconferència a través de Skype*. El futur a llarg termini en aquest sentit encara està poc clar, però el futur immediat podria ser -i probablement serà- millorar la intercomunicació entre usuaris d'eBay per a realitzar vendes i pagaments. Segurament en poc temps el guanyador d'una subhasta a eBay podrà posar-se en contacte amb el subhastador a través de veu per acordar amb ell els detalls d'enviament i pagament de l'article, sobretot quan Skype ha llançat fa poc una tecnologia que permet emprar el seu sistema VoIP a través de web, com el Webmessenger de Microsoft.

Amenaça per a la competència?

Com he comentat abans, hi ha altres serveis de VoIP a Internet, com ara Ubifone o el més recent Google Talk. No són ni millors ni pitjors, si no simplement serveis diferents que ofereixen prestacions semblants. En el cas d'Ubifone comptem amb serveis de valor afegit com el vídeo mail o la possibilitat de què qualsevol usuari es converteixi en distribuïdor dels productes de la companyia, mentre que Google Talk és encara massa nou com per comptar amb gran predicació en el mercat o amb afegits extra.

La competència de Skype existeix, i es troba ben posicionada, però l'aliança amb eBay pot proporcionar a aquesta companyia luxemburguesa una projecció que no tenia abans, en ser la seva compradora una empresa veterana a la Xarxa (la setmana passada celebrava el seu desé aniversari) i amb una gran base d'usuaris. Un simple anunci a la portada d'eBay pot redundar en un gran nombre de visites a una plana web, per tant què no en treurà de positiu un servei de la pròpia eBay?

Més informació:

Nota de premsa publicada per Skype
http://www.skype.com/company/news/2005/skype_ebay.html

Plana de l'agència de premsa d'eBay amb totes les explicacions sobre l'operació
http://investor.ebay.com/event.cfm

Skype
http://www.skype.com/

eBay
http://www.ebay.com/

* Hi ha alguns plug-ins extraoficials que permeten a Skype realitzar videoconferència.