dimecres, de setembre 14, 2005

Sun Microsystems parla sobre els processadors Niagara

El rotatiu The Register ha aconseguit informació en exclusiva sobre la versió de 8 nuclis del xip, així com sobre els rumors que apunten a versions de 4 i 6 nuclis d'aquest nou processador que sortirà al mercat probablement a finals d'enguany.

Niagara és el nom en clau amb què es coneix al proper microxip que comercialitzarà Sun Microsystems. Aquest és l'hereu directe dels xips UltraSPARC, també de la mateixa companyia, i el primer construït per Sun que empra tecnologia de més d'un nucli en el mateix processador (multi-core).

Inicialment s'havia parlat només d'una versió del xip amb vuit nuclis, capaços d'executar cadascun d'ells quatre "threads" (fils) de programa, la qual cosa ens dóna un total de 32 threads en execució simultàniament. Tot i això, també s'ha especulat amb la possibilitat de què la companyia nord-americana tregui al mercat versions amb 4 i 6 nuclis, destinades als segments de servidors mitjans i baixos. Curiosament, les plaques base per al processador Niagara només disposaran d'un socket per a instal·lar un processador, pel que si necessitem més d'un cervell per a la nostra màquina, haurem de recòrrer a una instal·lació en cluster.

El rotatiu online The Register afirma que Sun introduirà el seu nou processador al mercat a finals d'any, i que les primeres versions que es vendran seran l'anunciada de 8 nuclis i una altra de 6 nuclis. El motiu d'aquesta dualitat seria bàsicament econòmic, doncs Sun oferiria el xip de 6 nuclis com el més baix i per tant econòmic de la gamma. Una tercera versió de 4 nuclis podria sortir més endavant al mercat, però aquesta informació no ha pogut ser onfirmada per The Register, que afirma que els executius de Sun encara estan rumiant sobre això.

Els primers xips sortiran a velocitats entre 1 i 1,25 Ghz., i Sun espera que puguin batre als processadors Xeon d'Intel i Opteron d'AMD en tasques que requereixin una gran quantitat de threads, com ara servidors web, per exemple. Tot i això, i segons afirma The Register, les mancances del Niagara es podrien veure en tasques més simples, que no necessitin de la càrrega de diversos threads. Així, el mercat per a aquests xips queda ja prou definit amb aquesta informació.

De moment es sap que Solaris 10 ja està preparat per a funcionar sobre Niagara, i que s'està treballant en un port de Linux per al qual encara no es disposa de dates d'alliberament.

Més informació:

Sun's Niagara: speeds and feeds emerge | The Register
http://www.theregister.com/2005/09/09/niagara_many_cores/