dilluns, de setembre 05, 2005

Benvinguda a Europa, PSP

Sony ha llançat al vell continent la seva aposta per a desbancar la videoconsola portàtil més famosa de tots els temps, la GameBoy de Nintendo. Les seves característiques fan de la PlayStation Portable el dispositiu de la seva classe més avançat.

Aquest passat 1 de setembre es va llançar a nivell europeu la nova videoconsola portàtil de Sony, la PlayStation Portable (PSP). Tot i que surt al mercat com a consola de videojocs, les possibilitats de la nova plataforma són immenses, podent constituir a mitjà/llarg termini una alternativa a les tradicionals PDAs gràcies a la potència del seu maquinari.

La PSP és, a més, el primer exponent del que seran les videoconsoles de nova generació, un avanç que es veurà completat aquest Nadal amb la Xbox 360 de Microsoft i més endavant la PS3 i la Revolution de Nintendo.

La principal rival de la PSP serà la GameBoy DS de Nintendo, una "descendent" de la videoconsola GameBoy original, tal vegada el nom propi que s'associa més ràpidament amb el concepte de videoconsola portàtil. Sony haurà de competir amb tota una llegenda, encara que ho fa ajudada per una màquina amb excel·lents prestacions i una campanya de màrqueting a l'altura de les circumstàncies.

Característiques del maquinari

- Dimensions: 170mm x 74mm x 23mm. 260 grams de pes.
- CPU MIPS amb arquitectura MIPS32R2. Disposa de doble nucli, operant a velocitats que oscil·len entre 1 MHz. i 333 cadascun dels nuclis. El nucli principal s'encarrega de les tasques "tradicionals" de qualsevol CPU, mentre que el segon s'ocupa de les tasques multimèdia.
- 32 megabytes de RAM i 4 de DRAM.
- Pantalla TFT LCD amb format 16:9, resolució de 480x272 píxels i 16 milions de colors. Control de brillantor per hardware.
- Xip independent per a gràfics a 166 MHz. amb 2 MB. de memòria empotrada.
- Altaveus estèreo i connector per a cascos.
- Dispositiu d'emmagatzemament principal: unitat lectora de discos UMD (Universal Media Disc), un disc òptic de 60mm de diàmetre i amb capacitat per a 1,8 gigabytes d'informació.
- Els controls de joc tenen la mateixa funció que els seus homòlegs en el gamepad de la PS2, a més de dur gravats els mateixos dibuixos identificatius.
- Connector USB 2.0 .
- Compatibilitat WiFi 802.11b, amb la qual cosa podem connectar-nos a qualsevol xarxa local sense fils i, des d'aquesta, accedir a Internet.
- Ranura Memory Stick Pro Duo per a gravació de dades com ara partides de jocs.
- Bateria d'Ió-Liti que proporciona entre 3 i 6 hores de joc continuat depenent de l'ajust de la brillantor i del volum de l'àudio.
- Firmware actualitzable per mitjà de descàrregues a través d'Internet (en el moment d'escriure aquestes ratlles, la darrera versió disponible és la 2.00).

Característiques del programari

- Menús simples per accedir a les principals funcionalitats de l'aparell.
- Pot executar no només videojocs, si no també visualitzar pel·lícules, reproduir àudio digital, i veure fotografies. Els formats suportats són: JPEG, GIF, BMP, PNG i TIFF per a imatges, MP3, ATRAC3plus, AAC i WAV per a àudio i AVC per a vídeo.
- Navegador web.

Visió de futur

Més que servir simplement com a consola de videojocs, la PSP té el potencial de convertir-se en tota una plataforma informàtica mòbil, gràcies a la bona qualitat del seu maquinari i als accessoris que de segur veurem d'aquí a no gaire al mercat, i entre els quals podrem trobar-hi teclats o complets paquets de programari per a aquesta màquina. De moment, una nova indústria de programari multimèdia està creixent al voltant de la videoconsola de Sony, amb l'objectiu de proporcionar còdecs alternatius als de la companyia japonesa, així com reproductors de vídeo i àudio més avançats i amb més funcionalitats.

El preu de venda al públic de la PSP ronda els 250 Euros.

Més informació:

The Official PSP (PlayStation Portable) Website
http://www.yourpsp.com