dijous, de setembre 08, 2005

Google es fica en el camp de la missatgeria instantània amb Google Talk

El nou programari uneix servei de missatgeria instantània amb la possibilitat de parlar per veu amb el nostre interlocutor i integrant-se amb Gmail.

Google s'està convertint ràpidament en un gegant d'Internet, proporcionant un ventall de serveis que ja fa temps va començar a allunyar-se de les eines de cerca de qualsevol mena, que van proporcionar a la companyia fama i diners. La seva darrera aposta entra en el terreny de la missatgeria instantània (IM per les seves sigles en anglès), amb un client que tot i trobar-se amb contendents ja assentats en el mercat, promet i molt: Google Talk.

Microsoft amb el seu MSN Messenger i AOL amb ICQ són els dos principals actors del sector, acaparant entre ells i els clients compatibles amb els seus respectius protocols, la major part del mercat. Sembla doncs, prou difícil fer-se un amb lloc en un mercat tan dominat com aquest, però Google aposta per la senzillesa i els estàndards oberts per intentar fer-se amb una substanciosa quota de mercat.

A més de permetre una conversa per escrit, Google Talk també permet parlar per veu a dos usuaris emprant la tarja de so del sistema. El sistema de VoIP (Voice Over IP, Veu sobre el protocol IP) implementat en Talk permet que el programa pugui treballar fins i tot des de darrere d'un sistema NAT o d'un tallafocs personal. La qualitat, segons les opinions d'alguns usuaris que s'estan podent llegir a Internet aquests dies, és semblant o superior a l'oferida per Skype, la seva competència directa en qüestió de VoIP.

Una filosofia semblant a la de Hotmail

Sembla que amb Talk, Google ha fet el mateix que Microsoft amb el seu Messenger pel que fa a la forma de connectar-nos a la xarxa i amb els nostres contactes: mentre que en el client de la companyia de Bill Gates és necessari disposar d'un compte de Hotmail, del qual el seu nom d'usuari i contrasenya ens serviran per accedir a Messenger, en el client IM de Google es necessita disposar d'un compte de Gmail (als quals només s'accedeix per invitació d'un usuari o bé a través de l'enviament d'un missatge SMS als Estats Units). La nostra adreça de correu de Gmail serà el nostre nom d'usuari, i Google Talk importarà automàticament la nostra llibreta de contactes de Gmail incloent cada adreça com a un dels nostres contactes de Talk.

Si la persona que volem afegir a la nostra llista de contactes no disposa d'un compte de correu a Gmail, se li enviarà automàticament una invitació de què disposem.

Una interfície clara i neta

Si per alguna cosa han destacat fins ara els productes de Google és per la seva facilitat d'ús, donada sobretot per una interfície molt clara, que no presenta publicitat ni afegits superflus, i que alguns qualifiquen d'espartana. Talk no és una excepció a aquesta filosofia, i en comptes de trobar les típiques múltiples funcions que tenim en qualsevol altre client d'IM, en Google Talk hi trobem només la llista dels nostres contactes i el mínim per accedir a les formes de comunicar-nos amb ells, a més d'un accés directe a la nostra bústia de correu de Gmail.

Quan tanquem la finestra principal de Talk, aquest afegeix una nova icona a la barra de tasques del Windows (a la banda dreta, al costat del rellotge del sistema), permetent-nos així un accés ràpid.

Compatibilitat amb altres programes

En ser ofert només com a client natiu per a Windows, pot semblar que els usuaris d'aquest programa es trobaran limitats a aquesta plataforma, però a diferència del que tradicionalment ha fet Microsoft amb Messenger, els nois de Google han volgut basar el seu programari en estàndards oberts. En aquest cas s'empra el protocol Jabber, per la qual cosa qualsevol usuari d'una altra plataforma informàtica (Linux, Mac OS X,...) podrà accedir fàcilment al seu compte de Talk (la mateixa Google proporciona les instruccions per a fer-ho des de Gaim i iChat) i comunicar-se amb usuaris que tinguin sistemes operatius diferents de Windows.

La llista de clients compatibles amb Google Talk i les respectives plataformes sobre les quals es pot usar cada client és:


  • GAIM (Windows, Linux i Mac OS X)

  • Psi (Windows, Linux i Mac OS X)

  • Adium (Mac OS X)

  • iChat (Mac OS X)

  • Miranda (Windows)

  • Trillian (Windows)



Malgrat tot, l'única cosa que no poden realitzar aquests clients compatibles són les converses per veu.

El protocol de missatgeria instantània Jabber, creat el 1998 per Jeremie Miller, és públic i obert, i es basa en l'ús del llenguatge XML.

Més informació:

Google Talk
http://www.google.com/talk/

2 Comments:

At 07:34, Blogger Paco Rivière said...

Doncs si no hi ha una versió Linux no el podré provar!

 
At 21:29, Blogger Guillem said...

Doncs no noi, em sembla que t'hauras d'aguantar i, o bé el proves amb Windows, o bé uses el GAIM per parlar amb usuaris del Google Talk...

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home