dimecres, de setembre 07, 2005

Així podria ser KDE 3.5

Jure Repinc, informàtic i "blogger", ens revela en un interessant article algunes de les novetats que aportarà la propera revisió del conegut entorn gràfic per a Unix i GNU/Linux.

Les novetats més destacades que Repinc esmenta en el seu informe són les següents:

- Notificació d'inserció de mitjans: una facilitat semblant a la què ja té Windows des de fa algun temps i que distribucions com SuSE o Mandrake ja han implementat anteriorment, malgrat que de forma pròpia. Quan s'insereixi un nou mitjà extraïble com per exemple un CD-ROM, DVD o tarja de memòria, KDE presentarà una llista d'accions que es puguin realitzar, segons el mitjà inserit o el que contingui.
- L'espai a la barra de tasques (Ticker) destinat als quatre escriptoris virtuals ara és capaç de mostrar en cadascun d'ells el tapís de fons que té, i les icones de les aplicacions que s'hi estan executant, i no només un quadre gris. Finalment, també es pot fer drag&drop de les finestres d'un escriptori a un altre per mitjà d'aquesta facilitat.
- Nous "tooltips" (els "entrepans" emergents d'ajuda que surten en situar el cursor del ratolí sobre un botó), disponibles des de KDE 3.4, ara s'amplien a més als elements disponibles en el Ticker.
- El Ticker està disponible en tres aparences lleugerament diferents. S'hi inclou també un nou tema visual per al gestor de finestres, anomenat Smooth Blend, tot i que Plastik continuarà essent el triat per defecte.
- El navegador web per defecte de KDE, Konqueror, suporta filtrat de contingut per mitjà d'AdBlock i inclou una barra de cercador configurable, al més pur estil Firefox. El cercador consultat pel programa pot ser canviat.
- Com a sistema de "Preferits" (Bookmarks), s'integra un tauler de control amb accés a del.icio.us, un sistema de bookmarks online. Aquest tauler és accessible, almenys, des del navegador web Konqueror.
- KSysGuard, el sistema de control de processos i aplicacions que s'estan executant, ara mostra els PIDs i noms dels processos que seran "matats".
- SuperKaramba, un programari que permet la creació de Widgets al més pur estil Mac OS X 10.4, també s'inclou de forma oficial en el paquet de KDE 3.5 .

L'informe al complet es pot llegir en el blog d'aquest informàtic natural d'Eslovènia, a

JLP's Blog
http://jrepin.blogspot.com/

Més informació:

JLP's KDE 3.5 Previews - Part 1
http://jrepin.blogspot.com/2005/07/jlps-kde-35-previews-part-1.html