dimecres, de setembre 14, 2005

OpenSuSE ja disposa de la Release Candidate de la seva primera distribució

Entre les principals novetats d'OpenSuSE 10.0 destaquen una velocitat d'arrancada més ràpida i la inclusió d'un client P2P per a la xarxa BitTorrent.

OpenSuSE 10.0 estarà disponible per a 3 plataformes: x86, x86-64 i PowerPC. Inclourà la versió 2.6.13 del nucli del sistema (la darrera disponible), glibc 2.3.5 i gcc 4.0.2 . Però la seva principal novetat radica en què arrancarà més ràpid que les seves immediates predecessores*.

Entre altres canvis destacables s'hi inclou també un client de BitTorrent, un protocol P2P que s'ha convertit en tot un estàndard dins de la indústria de la informàtica per permetre descàrregues de contingut legal sense entrar en el territori d'allò que s'ha protegit per drets d'autor -tot i que també podem arribar a trobar aquests continguts- gràcies a què el programa client no disposa de cercador, si no que cal trobar un petit fitxer amb la descripció i les dades del què volem descarregar abans de començar a descarregar-ho. Això fa que, en no disposar de cercador integrat, no podem consultar continguts il·legals des del mateix programa, si no que ho hem de fer a travès de la web, eliminant d'aquesta forma qualsevol responsabilitat del sistema d'intercanvi.

Aquest factor ha fet que gran quantitat de projectes de programari, com les mateixes distribucions GNU/Linux -i OpenSuSE no n'és una excepció- siguin distribuïdes per la Xarxa en format Torrent.

OpenSuSE 10.0 també inclourà el gestor de paquets apt (Advanced Packaging Tool), desenvolupat pel projecte Debian, i que es sumarà a YaST. Les darreres versions dels entorns gràfics KDE i Gnome (3.4.2 i 2.12 respectivament) juntament amb la versió 1.9.125 de la suite OpenOffice (ja amb suport per al format de documents OpenDocument d'OASIS), l'editor lliure de planes web NVU 1.0 i els entorns de programació Eclipse i Mono, conformen la resta de novetats destacables en aquesta primera edició d'OpenSuSE.

També SuSE 10.0

OpenSuSE és un projecte creat per la companyia alemanya SuSE (adquirida per la nord-americana Novell) a imatge i semblança del que en el seu dia va fer Red Hat amb Fedora en alliberar tota la seva distribució sota el paraigua d'un projecte lliure, no portat només per l'empresa (malgrat que sí dirigit en certa mesura des d'aquesta), si no per la comunitat de desenvolupadors. Així, i igual que amb Fedora, SuSE emprarà el resultat del seu projecte obert per a la seva pròpia distribució, i bona prova d'això és que SuSE 10.0 serà publicada en la mateixa data de sortida que OpenSuSE 10.0, el 6 d'octubre.

Gràcies al procés d'alliberament de la distro, a partir d'ara els servidors d'actualitzacions seran d'accés gratuït en comptes de quedar reservats per als usuaris de la versió de pagament de la distribució.

Més informació:

Welcome to openSUSE.org - OpenSUSE
http://www.opensuse.org/

* Citem com a immediates predecessores a les versions Professional de la distribució SuSE.