divendres, de juny 10, 2005

Microsoft basarà el format d'arxiu de l'Office 12 en XML

La companyia aposta cada cop més per aquest estàndard, que a partir de la nova versió del seu paquet ofimàtic serà el format per defecte per a desar els seus arxius.

XML (Extensible Markup Language) és un metallenguatge de marques (markup languaje), estandarditzat pel W3C (World Wide Web Consortium) l'objectiu del qual és servir com a base per a la creació de llenguatges descriptius concrets. Per exemple, l'HTML (el llenguatge que serveix per a crear les planes web) es pot entendre com a un subconjunt de l'XML.

L'XML és emprat per un ampli conjunt de programes, especialment en el terreny del programari lliure, ja que és un estàndard obert i multiplataforma. Per exemple, el format OpenDocument del grup OASIS, basat en XML, serà adoptat per la versió 2.0 de l'OpenOffice.

Microsoft migrarà el format per defecte de la propera versió de la seva suite ofimàtica, Office 12, a XML. Concretament, el nom que rep de moment el format de document de l'Office 12 basat en XML és "Microsoft Office Open XML Format", i serà el format per defecte per a Word, Excel i PowerPoint.

Segons la companyia de Bill Gates, aquest format millorarà les possibilitats d'interoperabilitat amb altres programes i plataformes, encara que des del nostre punt de vista hi ha una petita trampa en aquesta afirmació: la base de dades Access, un dels programes clau de l'Office a l'empresa, continuarà apostant per un format propietari, la qual cosa continuarà lligant a petites i mitjanes empreses a l'entorn de Microsoft. Un avantatge és que les especificacions del format seran lliures (segons el que ha afirmat Microsoft) i es podran implementar en qualsevol programari sense haver de pagar royaltys de cap mena.

Altres avantatges que s'esmenten des de Redmond són la millor recuperació d'errors, més seguretat i reducció de la mida dels arxius per mitjà de l'ús de la tecnologia ZIP per a comprimir les dades que es desin. Microsoft donarà a conèixer més detalls del nou format a la conferència TechEd 2005 que es celebrarà a Miami durant aquesta setmana.

No és el primer cop que Microsoft aposta per l'XML. Diverses seccions del seu website Microsoft.com ja operen des de fa temps proporcionant els continguts en XML, el qual és llegit perfectament des de l'Internet Explorer; podem citar per exemple la Knowledge Base. Fins i tot el mateix Office 2003 ja permetia desar i recuperar dades en aquest format.

Més informació:

Microsoft Office Open XML Formats Overview
http://www.microsoft.com/office/preview/fileoverview.mspx