diumenge, d’abril 29, 2007

openSUSE obre el desenvolupament de YaST a la comunitat

La coneguda distribució GNU/Linux deixarà de banda l'eina ZENworks de Novell per a l'administració del sistema, i compleix amb un vell objectiu: fer YaST accessible a tota la comunitat.

YaST (sigles de Yet Another Setup Tool) és l'eina d'instal·lació i gestió del sistema operatiu pròpia de la distribució SuSE i, d'ençà del naixement d'openSUSE, també disponible en aquesta versió lliure d'una de les distros comercials de GNU/Linux més famoses. En els seus orígens, i malgrat estar vinculada a un sistema operatiu lliure, YaST no es va distribuir sota la modalitat de programari lliure, si no que va caler esperar fins a l'adquisició de SuSE per part de Novell per a què el seu codi font fos obert i posat sota la GPL, una vella aspiració de part de la comunitat de desenvolupadors de Linux.

Entre altres funcionalitats, YaST suporta instal·lacions en mode text o gràfic, i mitjançant AutoYaST permet l'automatització de les instal·lacions per realitzar-les de forma desatesa.

Per la seva part, ZENworks és una eina de gestió d'instal·lacions informàtiques creada per Novell i orientada als administradors de sistemes de mitjanes i grans empreses, amb suport per a Linux, Windows i dispositius de mà (PDA's) i compatible amb diversos serveis de directori.

openSUSE s'ha desmarcat de ZENworks aquesta setmana, anunciant que l'eina de Novell serà eliminada immediatament en la pròxima versió 10.3 alpha 4, i que tant la instal·lació com posterior administració i gestió del sistema es durà a terme mitjançant YaST. ZENworks es queda d'aquesta forma com l'eina per a les versions professionals de SuSE Linux, la distribució comercial per a desktops i servidors de Novell que al seu torn es basa en el desenvolupament que realitza la comunitat d'openSUSE més els canvis i afegits introduïts per la mateixa Novell, en la mateixa línia que Red Hat fa amb Fedora.

Els motius d'aquesta decisió no han estat aclarits pels responsables d'openSUSE. Com a contrapartida, Novell ha obert el desenvolupament de YaST a la comunitat, el què vol dir que a partir d'ara i en el marc d'openSUSE, qualsevol persona podrà involucrar-se en el desenvolupament d'aquesta eina, tot un clàssic en Linux i elogiada per molts.

L'obertura de YaST a la comunitat planteja la possibilitat que altres distribucions puguin adoptar aquesta eina com a estàndard per a la instal·lació i administració del seu Linux.

Més informació:

Anunci de l'eliminació de ZENworks d'openSUSE
http://thread.gmane.org/gmane.linux.suse.opensuse.devel/7949

Article al respecte a DesktopLinux
http://www.desktoplinux.com/news/NS5210817105.html

Llistes de correu per al desenvolupament de YaST en el si de la comunitat openSUSE
http://en.opensuse.org/YaST_Mailing_Lists

Anunci de la creació de les llistes de distribució
http://lists.opensuse.org/opensuse-announce/2007-03/msg00007.html